Störtat plan borde aldrig lyft

TT-AFP TT

Publicerad 2018-11-28

En del av det kraschade planets landningsställ lyfts upp ur havet. Arkivbild.

Lion Air-flygplanet som störtade i Indonesien den 29 oktober borde aldrig ha startat. Det slår landets transportsäkerhetsmyndighet fast i en första preliminär haverirapport.

Det kraschade flygplanet upplevde ett tekniskt problem vid en tidigare flygning mellan Denpasar och Jakarta. Piloten kunde landa planet som planerat. Planet borde däremot ha stannat på marken, enligt haveriutredarna.

– Enligt vår åsikt så var planet inte längre flygdugligt och borde inte ha fortsatt flyga, säger Nurcahyo Utomo, flygansvarig vid myndigheten i samband med att en första haverirapport presenteras.

Alla omkom

Samtliga 189 människor ombord omkom när planet störtade i havet och flygexperter har brottats med att kunna förklara varför ett av världens mest moderna och avancerade passagerarflygplan kraschade i gynnsamma flygförhållanden.

Utredarna har lyckats bärga en av planets så kallade svarta lådor, där flygdata lagras. Däremot har inte modulen för inspelning av rösterna i cockpit hittats.

Hittills har utredarna pekat på att planet hade problem med fartindikatorn under flygning och farhågor har lyfts om att flygbolaget, Lion Air, bara fortsatte använda planet trots upprepade problem dagarna före kraschen.

Boeing har kritiserats

Boeing har fått kritik för att företaget först efter olyckan gått ut med ett varningsmeddelande till piloter.

Där instrueras piloterna om hur de bör hantera felaktig information som en av planets viktigare sensorer skickar. Sensorn är avgörande för att hjälpa flygsystemet beräkna om flygplanets nos pekar rätt relativt till luftströmmarna. Utan korrekt information riskerar nosen att riktas för högt vilket kan göra att planet dyker.