Tiotusentals utan ström efter stormen Alfrida

Publicerad 2019-01-02

Stormen Alfrida har dragit fram genom Sverige och skapat kaos i sina spår.

Under onsdagsmorgonen saknade runt 100 000 hushåll ström och stora trafikproblem uppstod på flera håll i landet efter att nedfallna träd och bråte blockerade flera vägar.

– Om man inte måste ge sig ut på vägarna så rekommenderar vi att man stannar hemma, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket.

Stormen Alfrida har under onsdagsnatten rört sig över Sverige – med våldsam kraft.

Under natten och även under onsdagsmorgonen var vindarna som starkast över Svealand och Götaland.

– Klass 2-varningarna för östra Svealand är kvar under morgonen. Även för Gotland är en klass 2-varning kvar och för Öland har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindar, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI till TT vid klockan 05.

På Gotland kom vindarna i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund uppmättes vindar på 34,7 meter per sekund och på Visby flygplats blåste det 26 meter per sekund i byarna.

Flera klass 2-varningar

SMHI:s klass 2-varningar gällde även inledningsvis Stockholms och Uppsala län.

– Men de kommer att nedgraderas till klass 1 under morgonen men det är först under eftermiddagen som jag har mer allmänt avtagande vindar över Uppsala och Stockholms län, säger Sandra Andersson till TT.

Strax efter 07-tiden gällde klass 2-varningen enbart Uppsala län där det väntades blåsa stormbyar på 25-28 m/s under morgonen.

I Norrland avtog vinden på de flesta håll under morgontimmarna och under natten togs SMHI bort sina byvindsvarningar på flera håll. Även om det kommer att vara fortsatt väldigt blåsigt i stora delar av landet är vindarna långsamt avtagande uppger SMHI tidigt på onsdagsmorgonen.

100 000 hushåll utan ström

Omkring 100 000 hushåll saknade under tidiga onsdagsmorgonen ström efter att flera träd fallit över ledningar och vägar, vilket även påverkade bil, buss och tågtrafiken.

Både Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Östergötlands, Västmanlands, Dalarna, Södermanlands, Uppsala och Stockholms län är drabbade av strömavbrotten och det stormiga vädret försvårade reparationsarbetena undre morgontimmarna.

– Problemet är att där det blåser som värst har vi inte kunnat skicka ut personal i natt på grund av säkerhetsriskerna med fallande träd. Vi har sektionerat om och försökt koppla förbi på de ställen där det gått och haft en del personal ute i områden som inte är skogspartier, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfalls pressjour till TT.

Det finns för närvarande ingen prognos på när strömmen kommer tillbaka.

Avråder från resor

Trafikverket avrådde under onsdagen från resor som inte är absolut nödvändiga i de områden som är värst drabbade och uppmanar de som färdas ute att vidta extra försiktighet.

”Trafikverket uppmanar alla trafikanter att ta god tid på sig i trafiken och anpassa körsätt efter väder och väglag", står det på myndighetens sajt.

Framförallt i Stockholmsområdet har både räddningstjänst och Trafikverket just nu fullt upp med att få bort nedfallna träd från vägbanorna.

Stora trafikstörningar i Stockholm

– Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.

Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos.

Ett nedfallet träd som påverkar en kontaktledning i närheten av Brommaplan i västra Stockholm gör att tunnelbanans gröna linje går med enkelspårsdrift tidigt på morgonen.

Det är även stora problem för busstrafiken. Enligt SL:s hemsida är flera turer inställda utanför innerstaden på grund av hinder på vägen.

Även skärgårdstrafiken påverkas av stormen. Där togs beslut redan i går kväll om flera linjer som är delvis indragna i dag på grund av hårda vindbyar.

Ytterligare bryggor kan påverkas av vädret under morgonen.

Färjetrafiken påverkad

Färjorna till Åland har ställts in, men båtarna som går till Finland och Baltikum går som vanligt.

– Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja till TT.

Öresundsbron stängde i båda riktningarna strax efter klockan 03 men var strax innan 07-tiden igång igen. Vindkänsliga fordon rekommenderas dock att inte köra över bron under morgonen eller förmiddagen på grund av de hårda vindarna.

I nuläget påverkas inte flygtrafiken av den kraftiga stormen enligt Swedavia.

CNP
Live