SiS-chef anmäld för sexuella trakasserier

Uppdaterad 2018-03-10 | Publicerad 2017-12-26

En kvinnlig chef på Statens institutionsstyrelse har anmälts för sexuella trakasserier.

Enligt anställda ska hon bland annat ha dragit ner en medarbetare i knät och låtsats ge smisk på rumpan.

Informationen nådde ledningsgruppen för ett år sedan.

Nu riktar fack och huvudskyddsombud skarp kritik mot hur myndigheten hanterat uppgifterna.

– De chefer som omedelbart borde ha tagit tag i det här, har inte gjort det, säger Lotta Hedeby, huvudskyddsombud.

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver tvångsvård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och av vuxna med missbruksproblem. Myndighetens värdeord är ”respekt, omtanke och tydlighet”.

Efter att generaldirektören i samband med MeToo-rörelsen gick ut med att det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier inom SiS valde en anställd att anmäla sin chef. Men uppgifterna i anmälan är långt ifrån nya. Redan för ett år sedan berättade hon och ytterligare fyra kolleger om vad de uppfattade som obehagliga och ovälkomna sexuella närmanden och kommentarer.

Då hade en annan kvinna på samma arbetsplats anmält chefen för kränkande särbehandling och mobbning. Det fick kvinnorna att bryta tystnaden.

Aftonbladet har varit i kontakt med fyra av de fem kvinnorna. Detta är några exempel på vad de vittnar om och som de också framfört till ledningen på SiS.

Chefen har:

  • Dragit ner en anställd i knät och gett smisk på rumpan för att hon varit ”stygg”.
  • Tagit anställda på rumpan.
  • På andra sätt rört vid de anställda på ett intimt och kränkande sätt. Bland annat har hon flera gånger ställt sig nära och lutat brösten mot en anställd.
  • Kommenterat deras utseende på ett sexistiskt och olämpligt sätt. Till exempel hade chefen kommenterat en frisyr och kallat den ”knullrufs”.
  • Frågat om medarbetare ”fått hångla i helgen”.
  • Kommenterat en av kvinnornas ben och sagt att hon var ”högt kluven” inför arbetsgruppen.
  • Uttalat sig negativt om graviditet och velat kontrollera om en medarbetare hade p-stav i armen.

”Jag tappade hakan”

Efter påtryckningar från facket och huvudskyddsombudet fick de vid två tillfällen ge sin version för direktörer i myndighetens ledningsgrupp.

– När de började berätta tappade jag hakan, det var svårt att tro att en chef kunde säga sådana saker som de berättade om. Jag har jobbat i 35 år och aldrig hört något liknande, jag blev chockad, säger huvudskyddsombudet Lotta Hedeby.

Hon säger att kvinnorna var mycket trovärdiga under mötet, inte minst för att det var uppenbart hur dåligt de mådde under samtalen.

– Det är jätteallvarligt och fullständigt oacceptabelt. Den här typen av kommentarer och beröringar ska inte förekomma på en arbetsplats. Jag anser att det är sexuella trakasserier, säger Lotta Hedeby.

Men i stället för att de anställda kände sig lyssnade till upplevde de att de blev ifrågasatta och skuldbelagda.

– Vi berättade allt, det var fem vuxna som satt och grät. Efteråt trycktes det väldigt mycket på att vi inte sagt något tidigare, all skuld hamnade på oss, säger en av kvinnorna.

– Det var som om de inte trodde på oss, säger en annan.

Mörkades i utredning

I ett mejl från en av direktörerna i ledningsgruppen, som Aftonbladet tagit del av, fick kvinnorna veta att deras berättelser skulle tas upp i utredningen om mobbning. Men när utredningen var klar fanns inte uppgifterna om sexuella trakasserier med.

Aftonbladet har även tagit del av utredningen i sin helhet. Av den framgår att drygt hälften av medarbetarna i gruppen delade den bild som kommit fram i anmälan medan övriga inte gjorde det. I stället påpekades att det fanns misstanke om att chefen nu utsattes för mobbning av de medarbetare som vittnat om problem på arbetsplatsen.

– Jag upplever att vi inte fick något som helst stöd eller gehör, i stället sa arbetsgivaren att vi var tvungna att tänka på att det här var jobbigt för vår chef. Men att det var synd om de som varit utsatta var det ingen som tog notis om, säger kvinnan som nu anmält chefen och arbetsgivaren.

Huvudskyddsombudet krävde en ny utredning och de anställda berättade en gång till. Men i presentationen av slutsatserna nämndes återigen inget om deras erfarenheter.

– Nu hade de här kvinnorna berättat för två chefer och två utredare och ingenstans fanns deras berättelse dokumenterad, säger Lotta Hedeby.

Skarp kritik mot ledningen

Ett år senare har tre av kvinnorna sagt upp sig, en är föräldraledig och en har bytt till en annan enhet inom myndigheten. Även den kvinna som anmälde chefen för mobbning har sagt upp sig.

– När jag sa upp mig var jag väldigt tydlig med att det bara berodde på det här, säger en av dem.

– Det känns sorgligt att en grupp kompetenta medarbetare inte värderades högre, säger en annan.

Lotta Hedeby är mycket kritisk mot ledningen.

– De chefer som omedelbart borde ha tagit tag i det här, utrett, krävt åtgärder, pratat med dem som var drabbade, de har egentligen inte gjort något av detta, säger hon.

Ordföranden för fackförbundet ST på SiS, Thord Jansson, håller med.

– De har definitivt inte levt upp till arbetsgivarens skyldighet, i och med att det försvann så många anställda trodde de att problemet var löst, säger han.

Aftonbladet har sökt den utpekade chefen och hennes chef. SiS pressekreterare Stefan Hell Fröding säger att det pågår en utredning och att de vill invänta den. Han tror inte att generaldirektören Kent Ehliasson har haft kännedom om anklagelserna.