Krigsherre på väg mot makten i Irak

Publicerad 2018-05-14

Han ledde ett väpnat uppror mot de amerikanska trupperna i det andra Irak-kriget.

Nu går milisledaren Moqtada al-Sadrs koalition oväntat mot seger i valet i Irak.

Följ ämnen
Iran

Moqtada al-Sadr är son till den tidigare shiamuslimske ledaren ayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr, som mördades av Saddam Husseins regim år 1999.

Efter sin faders död fick han ”ärva” tusentals anhängare, främst fattiga shiamuslimer.

När amerikanska trupper invaderade Irak år 2003 var den unge predikantens milis ”Mahdi Army” en av dem som bjöd på hårdast motstånd.

Nu är al-Sadr på väg mot makten i Irak , som hållit parlamentsval första gången sedan terrorrörelsen IS krossats.

Irakisk politik har traditionellt varit uppdelad efter religiös inriktning, men al-Sadrs koalition är icke-sekteristisk.

al-Sadrs shiamuslimska milis anklagades under början av 2000-talet för en rad övergrepp mot sunnimuslimer i Irak, men de senaste åren har al-Sadr predikat försoning.

Han är en av få shialedare som är kritisk till den shiamuslimska regimen Iran och har uppmanat Irans allierade Bashar al-Assad i Syrien att avgå. Al-Sadr har till och med besökt Irans ärkefiende, det sunnimuslimska Saudiarabien. Sadrs valvinst torde därmed oro de som vill se en fortsättning på Irans framfart i regionen.

Tidigare i maj gick Ali al-Husseini as-Sistani, den högsta shiamuslimska lärde i Irak, ut och uppmanade irakierna att förkasta sekterismen och istället rösta efter politisk åskådning. Det har banat väg för en ny era inom irakisk politik, skriver journalisten och Mellanöstern-experten Thanassis Cambanis i New York Times.

Supportrar till Muqtada al-Sadr, på affischen, firar på Tahrirtorget i Bagdad.

Dråpslag mot premiärministern

al-Sadr har gått till val under parollen ”Korruption är terrorism”. Ett budskap som lockat många irakier som tröttnat på de tidigare regeringarnas oförmåga att ta itu med fattigdomen, något som öppnat för IS framfart i landet.

Efter att hälften av alla röster räknats sent på söndagen hade al-Sadr en stabil ledning. Den shiitiske militärbefälhavaren Hadi al-Amiris allians – som deltog i striderna mot IS – ligger på andraplats. Den nuvarande premiärministern – och favorittippade – Haider al-Abadi ligger först på tredje plats.

Valdeltagandet i Irak är lågt. Bara knappt 45 procent röstade, enligt tidiga prognoser.

Vem som än vinner måste förhandla fram en koalitionsregering, som måste formas inom 90 dagar.

Premiärministern väljs enligt praxis från någon av shiafraktionerna, som i valet i år har splittrats i fem olika koalitioner.

ANNONS