Björklund backar om friskolor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-25

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) skärper tonen mot friskolor.

Det finns flera tecken på att vinst går före kvalité, anser han.

Jan Björklund.

– Luckor i lagstiftningen har gjort att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor. Eftersom de får lika mycket pengar som de kommunala skolorna har ägarna kunnat ta ut det som ekonomiska överskott, säger han till Dagens Industri.

Björklund medger en viss naivitet från borgerligt håll i synen på friskolor.

Starta utredning

Utbildningsministern har tidigare aviserat att en parlamentarisk utredning som ska se över om friskolor som håller dålig kvalité kan komma att hindras att ta ut vinster.

– Det är viktigt att den parlamentariska utredningen kring vinster och kvalitetskrav på friskolor startar så snabbt som möjligt, skriver Lärarförbundet, det största förbundet inom privat sektor med 14 000 medlemmar, i ett pressmeddelande med anledning av Björklunds uttalande.

Riskkapitalbolag

Enligt Björklund har luckor i lagstiftningen utnyttjats för att göra vinster på kvaliténs bekostnad. Men att stoppa riskkapitalbolag som ägare är knappast troligt. De tre största friskolekoncernerna, Academedia, John Bauer och Pysslingen, ägs alla av riskkapitalbolag.

– Man kan inte säga att Wallenberggruppen, som är yttersta ägare av Academedia, inte skulle kunna driva friskolor, säger han till DI.

"Inte mycket nytt"

– Det är inte så mycket nytt, tycker jag. Vi tycker det är bra att man har ett fokus på kvalitet, säger Academedias koncernchef Marcus Strömberg om utbildningsminister Jan Björklunds uttalanden om friskolorna.

Han fortsätter:

– Han (Björklund) har varit väldigt tydlig med att de vill fokusera på kvalitet och ha en tydlig lagstiftning som skärper kvalitetskraven, och att det ska vara lika för alla aktörer. Och det är någonting som jag tycker är väldigt bra.

Om Björklunds synpunkter om riskkapitalbolagen som ägare av friskolor säger Strömberg:

– Jag har ingen uppfattning om det. Det som är viktigt när man driver företag inom skolsektorn, det är att man har bra, långsiktiga, seriösa ägare. Vilka som är det, det får andra recensera.

Välkomnar uppstramning

Även Johan Göterfelt, vd för Pysslingen, säger sig välkomna en uppstramning av reglerna kring tillståndsgivning och kvalitet.

– Det är alldeles utmärkt, för det finns alltid lycksökare och sådana som inte driver skolor på ett seriöst sätt. Och de ska bort, tycker jag.

Han reagerar starkare på diskussionen om friskoleföretagens ekonomiska överskott:

– Jag förstår inte varför man har en sådan simpel och enkel debatt. Vinster måste vilken organisation som helst ha, annars överlever den inte. Det viktiga är vad man gör med vinsterna, säger Göterfelt.

– Pysslingen lägger varenda krona in i vår verksamhet, vi tar inte ut någon utdelning. Utan vi bygger verksamheten och förbättrar den hela tiden, eftersom konkurrensen ökar och hårdnar framåt, fortsätter han.

"Måste läsa på"

Göterfelt kritiserar även Jan Björklunds uttalanden om riskkapitalbolag som ägare av friskolor. Björklund säger till DI att riskkapitalbolag "bygger på tanken att det ska ske ägarskiften med jämna mellanrum, och det är olyckligt om så också sker".

– Det viktiga är ju att det är seriösa ägare. Sedan tror jag han behöver lära sig mer om vad riskkapitalbolag är för någonting, det känns inte som han riktigt vet det. Riskkapitalbolag tillför både kunskap, kompetens och pengar, säger Göterfelt och tillägger:

– Han måste läsa på!

Enligt DI vill Björklund inte dra alla riskkapitalbolag över en kam. Wallenbergkontrollerade EQT är en godkänd ägare av skolor, enligt utbildningsministern. Även detta är Göterfelt kritisk till:

– Det är konstigt, eftersom våra ägare Polaris är minst lika seriösa som EQT, säger han.

Följ ämnen i artikeln