Örebroforskares hjärtkirurgi sprids över världen

Publicerad 2019-02-03

ARKIVBILD

Forskare vid USÖ går i bräschen när det gäller hjärtkirurgi.

Nu sprids deras revolutionerande operationsteknik till andra länder.

– Det här är det största framsteget inom kranskärlskirurgin sedan 1970-talet, säger Mats Dreifaldt, verksamhetschef på Kärl-Thoraxkliniken, till NA.

Den nya tekniken, som heter No touch, har riktat världens blickar mot Örebro. Kirurger från både Kina, Kanada, USA, Brasilien och Japan har besökt USÖ för att lära sig mer om metoden.

– Nästa vecka åker jag till Serbien för att visa tekniken, eftersom de är intresserade av att börja med den där, berättar Domingos Souza, kirurg och forskare som fick idén till tekniken, till NA.

Den första by pass-operationen utfördes i början av 1970-talet. Fram tills nu har läkare i hela världen hanterat venen med en tekniken där vävnaden kring venen skalas av, vilket kan leda till stora skador i kärlväggen.  

Med no touch-tekniken behåller man i stället vävnaden kring kärlet, vilket minimerar skaderisken på kärlet.

I Örebro har patienter kunnat opereras med tekniken i drygt 20 år. Omkring 95 procent av alla by pass-operationer i Örebro utförs med no touch-tekniken.

Mats Dreifaldt, verksamhetschefchef på kärl-thoraxkliniken vid USÖ, säger att tekniken är det största som har hänt inom kranskärlskirurgin sedan 1970-talet:

– Jag är helt övertygad om att om konceptet hade tagits fram på en av de större klinikerna i världen, så hade den slagit igenom med dunder och brak redan för 15 år sedan, säger han.

LÄS VIDARE