Här är Sveriges rikaste personer

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingvar Kamprad och Zlatan Ibrahimovic är några av Sveriges rikaste.
Foto: TT
Ingvar Kamprad och Zlatan Ibrahimovic är några av Sveriges rikaste.

Aldrig har Sverige haft så många miljardärer som idag.
Veckans affärer listar 187 svenskar med en förmögenhet på över en miljard kronor.
Listan toppas av Ikea-grundaren Ingvar Kamprad men även Zlatan Ibrahimovic och ABBA-miljardärerna Björn och Benny kvalar in som landets rikaste.

De förmögna svenskarna blir allt fler. På bara 20 år har antalet miljardärer i Sverige ökat med hela 400 procent. Tillsammans sitter de svenska miljardärerna på över 2147 miljarder svenska kronor, det vill säga drygt hälften av Sveriges BNP, skriver Veckans Affärer.

Både nya och gamla pengar

På listan samsas personer med både nya och ärvda pengar. Sett till storleken på vårt land har vi många familjer där pengarna förvaltas från generation till generation. Kinneviks Cristina Stenbeck hamnar på plats 49 och syskonen Sophie och Hugo på plats 85 respektive 86 på listan.

Dock är det ännu oklart hur framtiden ser ut för vårt allra kändaste familjeföretag Ikea och om Sveriges rikaste man, Ingvar Kamprad, kommer att lämna över stafettpinnen till någon i familjen eller inte.

Zlatan Ibrahimovic en av Sveriges rikaste

Abba-miljardärerna Björn och Benny har tjänat sig en rejäl hacka under årens lopp och kvalificerar sig till plats 154 och 140. Andra välkända namn på listan är Zlatan Ibrahimovic (169), Spotifys medgrundare Daniel Ek, (23), och finansmännen Mats Qviberg (99) och Sven Hagströmer, (80).

Av 187 personer på listan är enbart 16 procent, det vill säga 30 stycken, kvinnor.

Publicerad:

LÄS VIDARE