Nya ministrarna får knappt godkänt

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsare är försiktigt skeptiska till de nya ministrarna. Däremot har finansminister Anders Borg (M) och Fredrik Reinfeldt (M) redan vunnit läsarnas förtroende.

De får betyget "utmärkt".

– Regeringen som helhet kommer att klara sig utmärkt, skriver en läsare.

När Aftonbladets läsare fick sätta betyg på de nya ministrarna var det de mest kända som fick högsta betygen. De nya namnen drog inte hem några starkare omdömen.

"Ni borde haft ett svarsalternativ till. "Vet inte vem personen är", skriver en läsare.

Totalt sett hamnar de nya ministrarna knappt över gränsen för godkänt.

Svagt positivt

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), klarar sig hos majoriteten av läsarna, men får underkänt av 34, 3 procent av de 1311 läsare som satt betyg. Drygt en fjärdedel av läsarna ger henne betyget "utmärkt" och 24, 6 procent ger henne "godkänt".

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tar över efter den kritiserade Cristina Husmark Pehrsson som fick ta konsekvenserna av sjukförsäkringsreformen. Omdömet om Kristersson så här långt väger över mot det positiva och 29, 1 procent ger honom "utmärkt".

Den otippade Peter Norman (M), som kliver in från näringslivet till posten som finansmarknadsminister, får goda omdömen av de 1342 personer som röstat. Ändå vill 30, 6 procent av läsarna ge honom underkänt.

Gamla ministrarna populärast

"Regeringen som helhet kommer att klara sig utmärkt. Reinfeldt och Borg KAN inte misslyckas. Sedan behöver det inte vara kopplat till prestation att någon avgår, det kan finnas andra skäl", skriver en läsare.

Det är också den populäre Anders Borg (M) som får högst betyg. Av de 2225 personer som har röstat ger 66, 1 procent av läsarna honom betyget "utmärkt".

Utrikesminister Carl Bildt (M) klarar sig också bra med 55, 1 procent "utmärkt".

Nyamko Sabuni (FP) får släppa posten som integrationsminister och blir istället jämställdhetsminister. Den tidigare kritiken av hennes insatser för integrationen märks även bland läsarna. Med någon procentenhet väger de negativa omdömena om henne över. 32, 1 procent ger henne ändå ett "utmärkt".

Av partiledarna Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) klarar sig Jan Björklund bäst. Han får drygt 60 procent omdömen som hamnar på den övre delen av skalan.

Maud Olofsson får nöja sig med totalt 44,8 procent positiva betyg. 28, 4 procent av läsarna vill ge henne underkänt.

Moralfrågor – så svarade de nya ministrarna

Ulf Kristersson (M) – socialförsäkringsminister

Stefan Attefall (KD) – civil- och bostadsminister

Hillevi Engström (M) – arbetsmarknadsminister

Peter Norman (M) – finansmarknadsminister

Catharina Elmsäter-Svärd (M) – infrastrukturminister

Anna-Karin Hatt (C) – IT- och regionminister

Erik Ullenhag (FP) – integrationsminister

Publicerad: