”En misstänkt bakom ryska flygkraschen”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-09

Med största sannolikhet var det en bomb ombord på det ryska planet.

Och nu pekas den islamistiska ledaren Abu Osama al-Masri ut som hjärnan bakom, enligt Sunday Times.

Källor inom den brittiska underrättelsetjänsten bekräftar för Sunday Times att Abu Osama al-Masri är ”en intressant person” och att Storbritannien kommer att hjälpa Egypten eller Ryssland i jakten på honom.

Abu Osama al-Masri leder en grupp som kallar sig Sianai Province och som för ett år sedan ingick en pakt med Islamiska staten, IS.

Redan i onsdags tog Masri på sig ansvaret för den ryska flygplanskraschen i ett nio minuter långt tal som publicerades via Twitter.

Stoppade plan

Samma dag beslöt premiärminister David Cameron att stoppa brittiska plan till och från Sharm el-Sheik, liksom president Putin stoppade ryska plan.

Ändå har det funnits viss skepticism om det verkligen var en bomb eftersom Sinai Province inte har avslöjat hur attentatet utfördes.

Enligt egyptiska myndigheter hörs ett oförklarligt oväsen i svarta lådan sekunden innan planet störtar.

I fransk media har experter sagt att det rör sig om en explosion.

Nu tycks de avlyssningar som britterna gjort för att undersöka om det finns några kopplingar till kända extremister i landet ha övertygat om Sinai Provinces inblandning, skriver Sunday Times.

Smugglat in i lastutrymmet

Underrättelsetjänsten i Storbritannien tror att en bomb smugglades in i lastutrymmet via en kontakt på flygplatsens insida.

På grund av extra säkerhetsåtgärder, bland annat när det gäller röntgen av incheckat bagage, kommer de omkring 15 000 strandsatta brittiska turisterna bara att få ta handbagage med sig när de väl får plats på de få plan som skickas för att ta hem dem.