Så skyddar du ditt barn från kvävning

Vad gör du om ditt barn sätter i halsen?

Uppdaterad 2018-10-26 | Publicerad 2015-04-02

Så gör du om ditt barn sätter i halsen:

  1. Andas och hostar barnet? Det är en bra reflex. Låt dem pröva att få upp det som fastnat själva först. Ingrip inte om det finns kraft i hostan.
  2. Om barnet slutar hosta - eller du upptäcker att något fastnat i tysthet:
  3. Håll barnet på rygg över ditt ben och tryck på bröstkorgen, om det behövs; vänd och lägg barnet med bröstkorgen nedåt på benet och tryck på ryggen. Målet är att  tömma lungorna på luft och därmed trycka upp till det som fastnat.
  4. Om föremålet inte går att trycka upp - blås ner luft i barnets lungor och prova att trycka igen.
  5. Ge inte upp! Allt man gör kan bara bli bättre än ingenting. Den enda möjligheten att barnet överlever är att man gör något.
  6. Var uppmärksam på att det är svårt att se när mörka barn ändrar hudfärg. Titta då i stället om tungan är rosa eller börjar bli blå eller blek. Då har barnet för lite syre. Detsamma gäller ljusa eller kalla barn – titta på tungans färg för att avgöra status.

Så undviker du att ditt barn sätter i halsen

  • Anpassa matens storlek efter barnens förmåga. Skär alltid korvbitarna och coctailtomater tvärs över, som halvmånar.
  • Var extra försiktig om barnet är förkylt och luftvägarna mer slemmiga. Om barn hostar är det lätt att de i stället andas in maten.
  • Rörelse och något i munnen är alltid en dålig kombination.
  • Mata inte ett trött barn. Barnet kan lagra mat i sin höga gom, mat som sedan kan falla bakåt och fastna.
  • Låt aldrig barn i baksätet äta själva. Om de sätter i halsen kan de varken hosta eller skrika och uppmärksamma de vuxna i framsätet.
  • Ge bara barn i bil mat om du själv sitter bredvid i baksätet - och då bara yoghurt eller mosad frukt. Barnen sitter redan lite krökte i sina barnstolar och dessutom gungar bilen.
  • Aldrig godis i bilen!

Barn ska alltid äta under uppsikt.
Och en av de största farorna – korv – ska alltid skäras i halvmånar.
– Just korv suger sig kanske lättast fast i luftvägarna. Flera barn har dött av korvbitar, säger Marit Berglund, expert på barnlivräddning.

Hon har ägnat de senaste 20 åren åt att utbilda föräldrar samt personal på förskolor och skolor i barnlivräddning. Ändå är kunskapsbristen total, menar Marit Berglund.

– Inte många alls kan det här. Livräddning är inte ens obligatoriskt på förskoleutbildningen. Det är chockerande. Som förälder utgår man ju ifrån att personalen har ett visst minimått.

Vid den senaste kvävningen på en förskola i Nacka försökte personalen rädda barnet fram till ambulansen kom.

– Det är så man ska göra, man ska aldrig ge upp. Allt man gör är alltid bättre än att sluta försöka rädda.

Viktigt att aldrig ge upp

Men ibland är det helt enkelt inte möjligt att få upp det som fastnat med hjälp av de sedvanliga trycken mot lungorna eller ryggen. Det är när föremålet lagt sig fel eller har en konsistens som svällt och format sig efter luftvägarna.

2-åringen som kvävdes på förskolan hade ätit korv. Och just korv är bland det värsta man kan sätta i halsen, menar Marit Berglund.

– Korven blir som en öronpropp som formar sig efter hörselgången. När korvbiten med lite klibbigt skal fastnar i luftvägarna suger den sig fast mellan broskringarna i luftvägarna.

Eftersom barnet då förhindras från att hosta eller prata kan det gå en tid innan någon i närheten märker att kvävning är på gång.

– Man brukar säga att hjärnan hos barn klarar sig 2–2,5 minuter utan syre. Men klockan tickar iväg snabbt om barnet till exempel sitter i en framåtvänd vagn.

Viktigast att tänka på när man upptäcker att ett barn inte andas är att aldrig ge upp livräddningsförsöken.

– Det kommer ingen ambulans på 2,5 minut. De har en ungefärlig tid på 18 minuter, så man måste fortsätta ända tills ambulansen kommer.

Målet är att barnet ska ha syre, om än lite, tills annan hjälp kommer.

Barn sätter i halsen varje dag

Heimlich manöver – ett tryck med knuten näve inåt och uppåt från maggropen – kan göras på barn över ett år.

Annars ska man i första hand försöka pressa ihop lungorna och försöka trycka ut föremålet som är i vägen. Antingen genom att hålla barnet på rygg över sitt ben och trycka på lungorna, eller tvärtom, genom att hålla barnet framåtböjt och trycka på ryggen.

– Om inget händer och barnet inte ser ut att få upp luft, då är luften slut i lungorna. Då måste man blåsa ner ny luft. Har man tur då ändrar föremålet som fastnat läge eller så lyckas man kanske pressa ner luft förbi föremålet.

Målet är att får fri luftväg.

– Får man inte bort föremålet måste man försöka få ner nytt syre. Man måste tänka åt båda hållen.

Enligt experten sker varje dag ett antal incidenter med barn som sätter i halsen. Ett par av dem varje vecka är allvarliga incidenter.

– Mörkertalet är också stort. Det dör cirka 100 barn/år i Sverige i olycksfall, men de som dör i hjärnskador efter någon vecka registreras inte som döda vid olycksfall.

Kvävdes av popcorn

Marit Berglund var i grunden narkossköterska innan hon startade det egna livräddningsföretaget MB Rescue med bland annat hjärt- och lungräddning på barn.

Genom åren har hon fått alldeles för många exempel på hur snabbt olyckan kan vara framme.

– Det var inte länge sedan en 18-månaders baby kvävdes av popcorn. Alla fall är så tragiska.

Hon minns också en vårtermin för några år sedan när tre barn i Stockholmsområdet på kort tid satte korvbitar i halsen. Ett barn i ett köpcentrum, ett på en perrong och ett på ett pendeltåg.

– De två första fallen dog, det tredje barnet överlevde men blev svårt hjärnskadat.

Ytterligare två fall av barnkvävning sätter fokus på vikten av uppmärksamhet från de vuxna, menar experten som vill varna för att ge barn någon form av mat när de sitter ensamma i baksätetet.

– I ett annat tragiskt fall trodde föräldrarna att barnen sov i bilbarnstolarna, men ett av dem  satt död. Om jag minns rätt hade barnet fått yoghurt och ätit ostmacka.

Undvik mat och rörelse

Enligt Marit Berglund är få föräldrar medvetna om att små barns gommar är höga och att det därmed är lätt för barnet all lagra till exempel bröd eller smörgåsrån i gommen.

– Om barnet sedan somnar med maten i gommen så kommer maten att glida bak och fastna.

Mat och rörelse är en kombination som alltid ska undvikas.

– Jag pratar med en hel del förskolepersonal som berättat att de ger barnen popcorn, även till de minsta. Till exempel när de har disco. Det är inte bra eftersom barnen rör sig, det är stojigt och mycket folk i lokalen.

– Barn är väldigt små. De sätter andra sker i halsen än en vuxen. Den vanligaste platsen där barn dör av kvävning är där det finns mycket folk och man inte uppmärksammar det i tid.

”Läs på appar”

Inför påsken vill Marit Berglund sätta fokus på påskgodiset.

– Man kanske tänker ”jag har bara stoppat ner mjuka godisar i ägget”, men en hög med skumgodis blir ett enda gegg som inte ändrar form i gommen. Ge barnen lite godis i taget och under uppmärksamhet.

Upp till tre år vill hon också rekommendera att man helt undviker snacks som popcorn.

– Popcorn, och hårda tacoskal som inte ändrar form.

– Det är lätt att säga ”gå en kurs”, men man kan också läsa på olika appar. Men man ska komma ihåg att vid stress sitter minnet i musklerna. Jag har träffat många föräldrar som sagt att de inte trodde att de mindes något från kurserna men när olyckan var framme visste det precis vad de skulle göra.

– Alla föräldrar borde säkra att alla i barnets närhet kan de grundläggande sakerna. Täck där in förskolepersonalen, farfar och barnvakten, säger Marit Berglund.