Rymde från rättspsyk - simmade ut i sjö

Publicerad 2015-07-21

En man försökte under kvällen rymma från Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm genom att simma ut i en sjö i närheten.

Polisen påträffade efter ett par timmar mannen, kraftigt nedkyld.

Polisen larmades av den rättspsykiatriska kliniken klockan 17.41 efter att mannen ska avvikit under en frigång på sjukhusområdet.

Både räddningstjänst och polis sökte efter mannen i Lilla Näsnaren, en sjö i närheten av sjukhuset. Till sin hjälp hade de flera patruller på land, hundar och båt.

”Låg i vattnet”

Klockan 19.40 meddelade polisen att mannen påträffats.

– Han låg i vattnet vid vattenbrynet vid den sydvästra hörnan av Lilla Näsnaren. Sjukhuset ligger vid den sydöstra delen så han har väl simmat som ett litet ur kan man säga. Han är kraftigt nedkyld så ambulans är på väg till platsen, säger Roland Lindkvist.

Inte avvikit tidigare

Enligt sjukhusets personal beskrivs den avvikne mannen inte som farlig för allmänheten, skriver polisen på sin webbplats.

Malin Lotterberg är kvalitetsansvarig vid Karsuddens sjukhus.

– Vi har en patient som har varit ute på frigång där han fått röra sig själv på sjukhusområdet. Sedan har han inte återkommit till avdelningen i tid som han skulle.

Det är förvaltningsrätten som i samband med chefsöverläkaren vid kliniken som beslutar om en patient kan beviljas frigång. Enligt Malin Lotterberg har den här patienten inte avvikit tidigare.

Ser du den här avvikelsen som en miss från er sida?

– Så fort någon missköter sin friförmån så kan man ju se det som en miss från vår sida. Så fort en person har avvikit från sjukhuset, så utreder vi händelsen. Det är något vi får göra under veckan.

Följ ämnen i artikeln