Trump utmanas av nye favoriten

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Carson ännu galnare” enligt analytiker i USA

NEW YORK. Förra gången var det Carly Fiorina Donald Trump fick fäktas mot.

När de republikanska presidentkandidaterna i natt samlades i Colorado för en tredje debatt var huvudmotståndaren Ben Carson.

Enligt de senaste opinionsmätningarna har neurokirurgen från Baltimore övertagit ledningen i primärvalsracet.

– Men det beror bara på att de som utfört de väljarundersökningarna tycker illa om mig, påstår Trump.

Natten mot torsdag, svensk tid, var det dags för ännu en republikansk primärvalsdebatt – den här gången i Boulder strax utanför Denver i Colorado.

I vanlig ordning riktas fokus i första hand mot Donald Trump. Den 69-årige fastighetsmiljardären och tv-kändisen är fortfarande den mest profilerade kandidaten – och fortfarande lika frank och frispråkig.

Men han fortsätter utmanas av nya rivaler.

Fiorina iskall

Vid tiden för förra debatten, i Kalifornien i september, var det framförallt industriledaren Carly Fiorina – det republikanska startfältets enda kvinna – som hotade ”The Donald”.

Hennes popularitet bland de presumtiva väljarna har dock avtagit sedan dess. Istället är det den tredje icke-politikern, neurokirurgen Ben Carson, som seglat upp som främste konkurrent.

Enligt de allra färskaste opinionsmätningarna har han inte bara gått om Trump i Iowa – delstaten som enligt gamla traditioner håller de allra första primärvalen i början av februari. Så sent som under tisdagen kom en CBS-gallup som visar att Carson de facto har ett litet övertag på det nationella planet.

– Tack och lov tänker människor själva. Därför ser vi de här siffrorna, sa han i en intervju med tv-kanalen NBC i helgen.

”Älskas av alla”

Donald Trump är dock skeptisk till samma siffror. Han menar att de som utfört väljarundersökningarna I Iowa – Mommoth University och tidningen Des Moines Register – är jäviga.

– Jag förstår inte hur det här kunnat hända. Jag har jättestora skaror på mina möten i Iowa och älskas av alla. Ändå påstås opinionen se ut så här. Jag tror det beror på att de som gör mätningarna tycker illa om mig, hette det i måndags.

Samtidigt intensifierar han attackerna mot den nye huvudmotståndaren.

– Vi försökte upplysa Ben Carson om han övertagit ledningen, men han hade somnat, raljerade han vid ett möte i helgen.

Kontroversiella åsikter

Den piken syftade förstås till att understryka att det inte direkt slår gnistor om Maryland-läkaren under offentliga framträdanden. Carson har ju en något lågmäld och försynt framtoning – i synnerhet jämfört med Trump.

Men han torgför åsikter som är minst lika iögonfallande och kontroversiella.

I tv-intervjun i helgen jämställde han aborter med slaveri och han har tidigare hävdat att det var tack vare restriktiva vapenlagar nazisterna i Tyskland kunde genomföra Förintelsen.

”Han är till och med galnare än Trump”, menade liberala kommentatorn Sally Kohn igår.

Svårt för Bush

För de mer konventionella republikanska kandidaterna – till exempel Jeb Bush och Marco Rubio – är uppförsbacken fortfarande brant.

De har svårt att bryta igenom 10-procentsbarriären i alla mätningar.

En vanlig teori är dock att fler och fler kommer att sluta upp bakom en enda ”mainstream”-kandidat när övriga faller ifrån och att konkurrensen därför hinner skärpas innan det blir skarpt läge.

Även om nattens debatt i Colorado i natt första hand verkade bli en duell mellan Donald Trump och Ben Carson höll de båda inledningsvis en låg profil. Ungefär halvvägs in rev Carson ner jubel med en utläggning om samtalsklimatet i USA.

– PK-kulturen håller på att förstöra USA, sa han.

Publicerad: