Dilma Rousseff stängs av från presidentposten

Publicerad 2016-05-12

Dilma Rousseff.

Efter en maratondebatt har den brasilianska senaten med överväldigande majoritet röstat ja till att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt.

Därmed tvingas hon lämna ifrån sig makten till vicepresident Michel Temer.

Strax efter klockan 6.30 på morgonen lokal tid – efter en över 20 timmar lång debatt – föll så beslutet i den brasilianska senaten. 55 av de 77 närvarande senatorerna röstade för att ställa Rousseff inför riksrätt. 22 röstade emot.

Samtidigt som debatten pågick tömde presidenten sitt kontor i Palácio do Planalto, skriver O Estado de São Paulo. Tidningen rapporterar att Dilma Rousseff packat ihop sina personliga tillhörigheter och skickat dem till presidentresidenset. Enligt personalen på kontoret gick dokumentförstörare och pappersskannrar "nonstop".

Stängs av

Dilma Rousseff anklagas för att ha sminkat över landets budgetunderskott genom lån inför valet 2014, vilket hon själv anser är ett standardförfarande i brasiliansk politik.

Senatens beslut innebär att Rousseff stängs av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Michel Temer i upp till sex månaders tid, så länge som rättegångsprocessen väntas pågå. Därefter krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att permanent tvinga henne från makten.

Motiverade med ekonomin

Maratondebatten i senaten var betydligt mer nedtonad än den som hölls i april i underhuset, då ledamöterna överträffade varandra i svulstiga tal och dedikationer av sina röster för riksrätt till allt från släktingar till en general under militärdiktaturen.

Senatsledamöterna tryckte främst på att något måste göras åt den katastrofala brasilianska ekonomin, som man anklagar Dilma Rousseff för.

– Det är folket som åstadkommit det här, som först tog till gatorna över hela Brasilien för att säga att de fått nog av (regeringens) förakt mot sanning, etik och gott styre, sade oppositionsledaren Aécio Neves, som förlorade knappt mot Dilma i presidentvalet 2014, enligt AFP.

HD avslog vädjan

Tidigare i veckan tändes ett hopp hos regeringsanhängare om att förhala processen då underhusets talman oväntat ogiltigförklarade en tidigare omröstning. Men beslutet drogs snabbt tillbaka. Som en sista möjlig utväg lämnade presidentens stab i tisdags in en vädjan till Högsta domstolen om att stoppa processen – men den avslogs.

Dilma, som hon helt enkelt kallas i Brasilien, hävdar att processen är olaglig och liknar den vid en kupp från högern med syfte att rulla tillbaka de reformer som gagnat miljontals fattiga som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten. Temer och hans parti PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

TT

Följ ämnen i artikeln