Saab säljer vapen till land som dödat civila

Uppdaterad 2016-09-22 | Publicerad 2016-07-13

Svenska Saab säljer vapen för miljarder till Förenade Arabemiraten – trots att landet gjort sig skyldiga till uppenbara krigsbrott, enligt Human Rights Watch nya rapport.

– Det är fruktansvärt upprörande att svenska myndigheter och politiker tillåter det här, säger Magnus Walan på Diakonia.

Saab säljer det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye till Förenade Arabemiraten för ungefär 11 miljarder kronor. Trots att köparen deltar i en väpnad konflikt i Jemen och har, enligt HRW, gjort sig skyldiga till krigsbrott.

– Det borde inte finnas någon export till länder som bryter mot mänskliga rättigheter, säger Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia.

”Det är fruktansvärt”

I en ny rapport riktar människorättsorganisationen HRW stark kritik mot Förenade Arabemiraten för att bland annat ha bombat fabriker, lagerbyggnader, två kraftverksanläggningar och en bondgård där 130 civila dog och 171 skadats.

”Man har inte visat något intresse för att utreda olagliga attacker, eller ens kompensera offren för förluster av liv och egendom”, skriver utredare Priyanka Motaparthy.

Men trots det har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) gett Saab utförseltillstånd. Ett beslut som togs i slutet av februari efter att företaget i november offentliggjort ordern.

– Jag tycker att det är fruktansvärt upprörande att svenska myndigheter och politiker tillåter den här typen av export eftersom man bidrar till krigsföring och krigsförbrytelser, säger han.

ISP: Vi har gjort en bedömning

Enligt svensk lag är det inte tillåtet att sälja vapen till länder ”där mänskliga rättigheter kränks” eller länder som har ”en väpnad konflikt med ett annat land” sätter ISP inte stopp för affären.

– Jag kommer inte kommentera motiveringen, men vi tittar på alla relevanta aspekter och gör alltid en bedömning utifrån utrikes- och inrikespolitiska skäl, säger Karl Evertsson, chef för krigsmatrielenheten på ISP.

Ses inte kriget i Jemen som en relevant aspekt?

– Vi har utfärdat utförseltillståndet och jag går inte in på vad det innefattar. Jag kommer inte gå in på vad som är avgörande för det här beslutet, utan det här är totalbedömningen.

Är regeringen inblandad i beslutet?

– Det är ingenting som jag kan kommentera, säger han.

Radar- och övervakningssystemet Erieye är ett system som monteras på flygplan och som har 70 procent större detektionsområde än dess tidigare sensor och förmågan att upptäcka utmanande mål, såsom kryssningsmissilier, små obemannade luftfarkoster och svävande helikoptrar.

– Säljer man radarsystem, flygbränsle eller bomber till de som föregår krigsförbrytelser så är det här en effektiv del av krigsföringen. Det är en nödvändig komponent som används aktivt och då har man ett ansvar, säger Magnus Walan.