Pilotstrejken på SAS

"Vi är oerhört besvikna"

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Vid 18-tiden på fredagskvällen gick 400 SAS-piloter ut i strejk efter att förhandlingarna brakat samman. På terminal 4 ute på Arlanda var stämningen irriterad bland resenärerna som inte visste huruvida de skulle komma iväg eller inte.

– Det känns skittrist. Vi satt på planet och de hade till och med gått igenom säkerhetskontrollen när de sa att vi var tvungna att kliva av, berättar resenären Selihom Ifter, som skulle till Umeå, tillsammans med vännen Sondre Ildgruben.

– Nu måste vi försöka hitta ett boende här i Stockholm och få kompensation för våra biljetter. Blir det en lång strejk får vi ta bussen till Umeå vilket blir en väldigt lång resa, förklarar han.

Missar 50-års kalaset

Efter att SAS under fredagskvällen meddelat att pilotstrejken var ett faktum växte sig köerna framför informationsdiskarna på terminal 4 på Arlanda långa. I en av köerna stod Annika och Lennart Hugo som skulle ha åkt till Luleå.

– Vi är oerhört besvikna då vi skulle gå på 50-års kalas hos en gammal vän som jag inte sett på flera år. Jag har sett så mycket fram emot att träffa henne och nu blir det inget, säger Annika.

Alternativet för dem nu är att försöka ta ett tåg men än så länge vet de inte hur de ska göra.

– Vi har inte fått så mycket information mer än några flygblad och hoppas nu på att komma fram här i kön så att vi kan få mer besked. Även om vi visste att det kunde bli strejk så trodde vi att man skulle komma till en förlikning, säger Lennart som tillslut fick tag i tågbiljetter.

16 timmar lång resa

Förutom att hänvisa till informationsdiskarna befann sig även ett flertal flygplatsvärdar ute på golvet för att svara på frågor och dela ut papper med information. Stundtals blev stämningen hätsk kring dessa då resenärerna försökte få svar på just sina frågor.

På varsin väska sitter Natalie Linderoth och Isak Olofsson från Norrskenets friskola i Boden och väntar på besked om vad som kommer att hända med deras avgång till Luleå. De har varit i Bulgarien med sina klasskamrater och rest sen klockan 4 imorse.

– Vi är väldigt trötta, ledsna och förbannade då vi bara sovit tre-fyra timmar i natt, säger Natalie och får medhåll av Isak.

Nu väntar förhoppningsvis en buss- och tågresa istället men hur resan ska sluta vet de inte än.

– Det blir nog en 16-timmars resa det här, säger Natalie tröstlös.

Hoppas kunna flyga i morgon

Vid 21-tiden på kvällen började köerna och resenärerna successivt att avta i ankomsthallen. Medan vissa lyckades boka en annan flight gav andra upp och åkte hem igen med förhoppningen om att kunna komma med ett flyg under morgondagen.

Resenären Fredrik Lilja skulle med ett flyg till Kiruna vid 22-tiden. När Aftonbladet träffar honom har han varit på flygplatsen i 2-3 timmar. Trots det är han vid gott mod.

– Strejk är sådant som händer. De måste ju också få igenom sina avtal. Bara jag är hemma innan måndag så är det okej, säger han medan han sakta men säkert går framåt i informationskön.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Österrike i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Piloter går ut i strejk – flera tusen drabbas

ÄMNEN I ARTIKELN

Pilotstrejken på SAS

SAS

Svensk Pilotförening

Flygtrafik