Hoppar av kulturarvslista efter paradkritik

TT-AFP

Publicerad 2019-12-02

Den årliga karnevalen i Aalst i Belgien lämnar nu Unescos lista över immateriella kulturarv efter anklagelser om antisemitism. Arkivbild

Staden Aalst i Belgien stryker sin årliga karneval från Unescos kulturarvslista. Anledningen är internationell kritikstorm mot vad som uppfattats som grov antisemitism i karnevalståget.

Den årliga karnevalen i Aalst, strax väster om Bryssel, lockar tiotusentals besökare och är uppförd på FN-organet Unescos lista över immateriella kulturarv. Arrangörerna sätter en ära i att provocera och inte sätta gränser, men många anser att de gått för långt.

I mars i år reagerade bland andra EU-kommissionen på figurer föreställande ortodoxa judar med kroknäsa och skruvlockar som satt på pengapåsar.

Borgmästaren Christoph D'Haese säger att han förväntar sig att Unesco kommer att stryka karnevalen från sin lista och att man därför hoppar av frivilligt.

"Invånarna i Aalst har fått utstå groteska anklagelser. Vi är varken antisemiter eller rasister", säger han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Belga.

"Aalst kommer alltid att förbli driftens och satirens huvudstad", tillägger han.

Menachem Margolin, en rabbin som leder organisationen European Jewish Association, säger att de styrande i Aalst "hoppar innan de knuffas ut".

Unesco meddelade redan i mars att man kommer att vara "vaksamt och kompromisslöst" mot sådana företeelser. Det har varit allmänt väntat att karnevalen skulle strykas från listan vid Unescos möte den 12 december.

Följ ämnen i artikeln