Dödsoffers namn lästes högt vid broinvigning

TT TT-AFP

Publicerad 2020-08-03

Två år efter det förödande broraset i italienska Genua, där över 40 personer miste livet, invigs nu en ny bro med pompa och ståt.

Brons invigning ses av många som en seger i det hårt virusdrabbade Italien – men kritiseras av de omkomnas familjer.

Under invigningen av den nya bron syntes jetflygplan måla den italienska flaggans färger över himlen, nationalsången spelades och signalhorn hördes ljuda från båtar i den närbelägna hamnen.

Efter att ha klippt invigningsbandet av siden så passade premiärminister Giuseppe Conte på att hedra de offer som dog i broraset för snart två år sedan.

– Fyrtiotre stjärnor kommer att lysa varje natt i skyn, sade han samtidigt som fyrtiotre lampor, en för varje person som miste livet i olyckan, tändes vid sidan av bron.

Anhöriga kritiska

Efter att lamporna tänts lästes varje dödsoffers namn högt, men många av de anhöriga till de som omkom saknades vid invigningen.

– Vi kommer inte närvara vid invigningen, vi vill inte att tragedin omvandlas till en karneval, sade Egle Possetti, vars syster med familj dog i broraset, inför invigningen.

– Man kan ha den här typen av fest om man med flit tagit ner en gammal bro och byggt en ny, och då ingen har dött. Hur kan man vara där utan att tänka på allt som hänt, det som förstörde familjer?

"Fött ur tragedi"

Det var den 14 augusti 2018 som 200 meter av Genuas kända "Morandibro" rasade under rusningstid och tiotals fordon därmed föll 50 meter mot marken.

Den nya bron är designad av arkitekten Renzo Piano och har en krökt, silverglänsande undersida – en symbol för staden Genuas marina historia. Arkitekten har beskrivit sitt verk som "ett barn fött ur tragedi".