Två män häktas för människorov

Publicerad 2020-07-31

En man anmäldes försvunnen av sina anhöriga den 25 juli.

Nu häktas två män i 20-årsåldern – misstänkta för människorov.

– Utredningen vilar på svag grund, säger Jonas Rydgren, försvarsadvokat.

Två män i 20-årsåldern häktades under fredagen misstänkta för människorov. Häktningsförhandlingen hölls i Blekinge läns tingsrätt under fredagsförmiddagen.

De båda misstänka männen tacklade situationen på olika sätt. Den ene dolde hela sin överkropp med kriminalvårdens gula filt medan den andre valde att sitta öppet.

Båda var samlade och sa inget när misstankarna mot dem lästes upp.

– Jag yrkar på att XX häktas på sannolika skäl alternativt som skäligen misstänkt för människorov, sa kammaråklagare Stefan Gradler under häktningsförhandlingarna.

Männen nekar till brott men rätten gick på åklagarens linje och beslutade att de skulle häktas. Detta då det finns risk att de undanröjer bevis om de är på fri fot.

– Så vitt jag förstått, så vilar den här utredningen på en ganska svag grund, säger en av männens försvarsadvokat, Jonas Rydgren.

Det var i lördags, under förra veckan, som polisen fick larm om försvunnen person i Karlskrona. Polisen satte in flera patruller och helikopter i sökandet. Den försvunne är en man i 55-årsåldern som är hemmahörande i Karlskrona.

Jonas Rydgren menar att han inte fått någon förklaring till varför man riktat misstankarna mot hans klient.

– Jag har efterfrågat en förklaring, och det får jag säga att man inte lyckats precisera, säger han.

Advokat Eric Widner företräder mannen som dolde sig med en filt i rätten.

– Det är en ung pojke som är ostraffad sedan tidigare. Han är chockad. Han har inget med detta att göra, säger Eric Widner.

Aftonbladet har sökt åklagare Stefan Gradler för en kommentar.