”Extremt mild” januari − flera rekord slagna

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Blommande körsbärsträd, kantarellfångster och pollensäsong.

Januari 2020 får anses kliniskt galen.

Mycket riktigt har januari bjudit på flera rekord – och ren sommarvärme.

Ännu har inte den slutgiltiga datan kommit in, men SMHI slår ändå fast att januari varit ”extremt mild”.

I Oskarshamn och Gladhammar har det till och med varit sommar. Mätstationerna har uppmätt dygnsmedeltemperaturer på 10,6 grader respektive 10,1 grader.

”Dygnsmedeltemperatur på 10,0° eller över definieras av SMHI som sommartemperatur. Det gamla rekordet på 10,0° sattes den 3 januari 1992 i Valdemarsvik i Östergötland”, skriver SMHI på sin hemsida.

I mellersta Norrland var det i januari tio grader varmare än normalt. Norra och södra ändarna av Öland och Gotland är platserna där medeltemperaturen har varit mest normal – men även där har det varit mellan fem och sex grader över det normala.

– Samtliga stationer i landet har rapporterat temperaturer över det normala, eller mycket över det normala, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Flottsbro skidbacke i Huddinge ligger öde med snöfria backar.
Foto: Tomas Oneborg/TT
Flottsbro skidbacke i Huddinge ligger öde med snöfria backar.
Foto: Andreas Bardell
Körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm blommade redan den 12 januari 2020.

Värme från sydväst

Sydvästliga vindar som för upp värme från Sydeuropa uppges vara en förklaring till att det varit så milt under januari.

– Vi har haft ett ostadigt läge som gynnat sydvästvindarna, som dragit upp mild och fuktig luft över landet, säger Henrik Reimer.

Den högst uppmätta temperaturen var 12,1 grader, som man mätte i Oskarshamn 15 januari. Senast det var så varmt i januari var 2007, då kvicksilvret nådde lika högt i Norrköping och Gladhammar. Rekordet på 12,4 i småländska Allgunnen från 1973 klarade sig.

Andra stationer som slog rekord var Harstena (11,8), Kristianstad (11,8), Örebro (11,2) och Målila (11,2).

Värmen har fört med sig den naturliga följden att snön i mångt och mycket lyst med sin frånvaro.

Inte förrän januaris sista dag kunde något större snödjup mätas i Götaland, då man i Svinhult i Östergötland hade fått nio centimeter snö under natten.

Varmare än maj 1867

Tidigare i januari hade bara småländska Rörvik haft mätbar snömängd då man fått en ynka centimeter under årets första dagar.

I SMHI:s blogg har man listat samtliga stationer där man förväntar sig värmerekord under januari, och konstaterar att det bara i vissa stationer i Götaland där rekorden överlever.

Som kuriosa nämner man i bloggen att januari 2020 är mildare än maj under nödåret 1867 i Stockholm, då månadsmedeltemperaturen var 3,3 grader. Det har tidigare varit nära att januari ”lyckats” slå den gamla kyliga majmånaden, men nu görs det i stället med bred marginal, enligt SMHI.

Foto: Privat
En liter kantareller – i januari.

PODD Mysteriet: Varför är det så varmt i januari?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om varför vintern är så varm i år. Vad betyder det att vissa körsbärsträd redan står i blom och träd redan har börjat ge av sig pollen. Beror det på klimatförändringarna? Gäst är Peter Alestig, klimatredaktör på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE