SD vill satsa 13 miljoner på värdecheckar

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Oppositionsråd Magnus Olsson (SD).
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionsråd Magnus Olsson (SD).

Kommunanställda ska få värdecheckar att handla för i Malmö.

Det är förslaget från Sverigedemokraterna för att stärka de lokala företagen.

En satsning som skulle kosta kommunen 13 miljoner kronor.

– Om det nån gång är rimligt att använda pengar till att stödja näringslivet så är det nu, säger kommunalråd Magnus Olsson (SD).

Att näringslivet i Malmö drabbats hårt av coronakrisen råder det ingen tvekan om. Flera företag har tvingats ansöka om konkurs och restaurangbranschen har beskrivit det som en historisk kris.

I ett led att stödja de lokala företagen har kommunalråd Magnus Olsson (SD) därför lämnat in ett nämndintiativ om att alla anställda i kommunen ska få en värdecheck på 500 kronor, att handla för hos något företag i Malmö.

– Vi bedömer inte att det här är nån sorts universalförslag som löser alla problem men det är ett förslag av många som kan hjälpa det lokala näringslivet i Malmö - restaurangerna och butikerna - under den här svåra coronaperioden, säger Magnus Olsson (SD) till Aftonbladet.

Malmö stad har knappt 26 000 anställda vilket skulle innebära en kostnad på närmare 13 miljoner kronor, om alla ska få ett presentkort värt 500 kronor. Pengar som Magnus Olsson menar bör tas från kommunstyrelsens anslag till förfogande.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Roko Kursar (L) menar att förslaget bör undersökas men är tveksam till om det är rätt väg att gå.

”Är ett akut läge”

– De pengarna menar vi att man skulle kunna använda till det här. Det är ett akut läge, givetvis inte bara i Malmö utan det är tvärstopp i hela världen, men om det nån gång är rimligt att använda pengar till att stödja näringslivet så är det nu, säger Olsson.

Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, välkomnar åtgärdsförslag.

– Alla idéer och förslag bör undersökas för dessa, i Malmö, svåra och prövande tider, säger han.

Han är dock tveksam till om Sverigedemokraternas förslag vore den bästa lösningen.

– 13 miljoner är mycket i skattemedel. Samtidigt utgör det endast en extremt liten del av det totala näringslivet i Malmö, bara 0,007 procent av den totala bruttoregionalprodukten i Malmö. Det är viktigt att varje åtgärd och stiumlans vi vidtar är så träffsäker och effektfull som möjligt.

Vill se snabbutredning

Magnus Olssons förhoppning är att fler större arbetsgivare i kommunen ska genomföra liknande åtgärder för att hjälpa näringslivet. Han ser det också som en möjlighet att tacka de kommunanställda som drar ett stort lass

– De får också en uppskattning. Det är många inom kommunen som gör en stor insats.

Sverigedemokraterna vill att förslaget snabbutreds för att ta reda om det är möjligt rent juridiskt samt hur det bäst kan genomföras.

Liberalerna menar att det arbetas med flera åtgärder för att gynna kommunens näringsliv, och lyfter bland annat fram måndagens beslut om att avskriva medlemsavgifterna för näringsidkare som ingår i Malmö Citysamverkan som ett sådant.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE