Kärlek på gränsen – så spirar romantiken i en ny nedstängd värld

Publicerad 2020-04-12

Stängda gränser, hemmakarantän och order om hålla andra människor på behörigt avstånd.

Coronavirusets tidevarv bäddar inte precis för romantik och passion.

Men runt om på jordklotet vägrar nu människor att låta virusutbrottet sätta stopp för kärleken.

För kärlekspar som bor i gränsområden innebär coronakrisen kraftigt begränsade möjligheter att över huvud taget ses. I staden Konstanz i södra Tyskland, som har vuxit ihop med grannorten Kreuzligen i Schweiz, förändrades invånarnas liv dramatiskt över en natt då ett staket restes längs landsgränsen genom staden, skriver Dagens Nyheter.

Till en början flockades kärlekspar längs gränsen, och sträckte sig på tå för att pussas över staketet. Men då folksamlingar med fler än två respektive fem personer förbjöds i de båda länderna restes ytterligare ett stängsel – som nu håller turturduvorna på minst två meters avstånd ifrån varandra.

Peter Lorentz bor på den tyska sidan medan flickvännen bor den schweiziska.

Andy från Tyskland och Olivia från Schweiz kramas över staketet mellan länderna.

Pandemin stoppar inte kärleken

– Det är en extrem påfrestning. Det är lite som det brukade vara i Östtyskland, säger han till tidningen Blick.

Även vid gränsen mellan Tyskland och Danmark har kärlekspar tvingats anamma ett nytt sätt att hålla relationen vid liv.

85-åriga Inga Rasmussen bor i södra Danmark och hennes tyska pojkvän, 89-åriga Karsten Tüchsen Hansen, bor på andra sidan. För TV4 berättar Inga att hon inte tänker låta pandemin stoppa kärleken.

Varje dag tar hon sig hon till gränsövergången i Möllehus, där Karsten möter henne på cykel. De sitter på varsin sida stängslet på varsin medhavd stol och delar en termos kaffe eller en flaska vin.

Turturduvorna på gränsen mellan Tyskland och Schweiz hålls på minst två meters avstånd ifrån varandra.

Nya virusparen ”coronnials”

Samtidigt som strävsamma gamla par tvingas hitta nya sätt för att hålla kärleken vid liv, bildas också nya kärlekspar i coronavirusets tidevarv. Fenomenet kallas “coronnials”.

Ett exempel är Simone Lourens och Tom Cashen i Nya Zeeland, som efter bara några få dejter beslöt att spendera en månad i lockdown tillsammans hemma hos Lourens, rapporterar BBC.

– Hon sa ”vi kör” men jag var inte helt säker, säger Cashen till kanalen.

– Dina exakta ord var: ”Kasta inte ut mig i apokalypsen om detta inte fungerar!”, säger Lourens och skrattar.

De båda är nu övertygade om att de kommer fortsätta tillsammans, även efter att karantänreglerna hävs.

Drönare bjöd in till virtuell dejt

Restriktionerna världen över har inte precis underlättat för singlar att springa in i kärleken på vare sig krogen eller gymmet.

Något som dock inte stoppade Jeremy Cohen i New York, som Aftonbladet tidigare skrivit om. När han från sin hemmakarantän spanade in en dansande granne på hustaket mittemot, skickade han över sitt telefonnummer med hjälp av en drönare.

– Det var ett ”herregud”-ögonblick. Jag tänkte: ”är det här på riktigt?”. Det var riktigt coolt, säger den dansande grannen Tori Cignarella till Time.

De båda beslöt att äta middag ihop via videolänk.

Efter det tog de en promenad tillsammans – en promenad som Cohen genomförde genom att spatsera omkring i en uppblåsbar plastbubbla, för att inte bryta några regler kring social distansering.