Socialstyrelsen: Har lyckats skydda äldre

– På de flesta ställen har man lyckats skydda de äldre, säger Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén.

Publicerad 2020-05-26

Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén vill nyansera debatten kring hur väl särskilda boenden, säbo, för äldre skyddats från coronaviruset.

– Man kallar det en dödsdom att hamna på säbo, det finns skäl att nyansera det, säger han på den dagliga presskonferensen.

Antalet dödsfall och smittor på äldreboenden har minskat, framförallt i Stockholm, rapporterar statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens.

– Det är trevligt att kunna visa en positiv utveckling där.

Ett 30-tal nya smittor rapporteras nu dagligen till skillnad från tidigare i vår när siffran låg på ett hundratal.

– Det speglar sig, inte riktigt lika tydligt men på väg åt samma håll, att antalet avlidna på äldreboende har minskat, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ingen dödsdom

Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén tycker att debatten kring äldrevården på särskilda boenden behöver nyanseras.

– De mest sårbara grupperna är de som är äldst och som har kroniska sjukdomar. Fler av dem vistas på säbo, särskilt boende. Det finns skäl att nyansera diskussionen som varit, där man använder kraftiga ord, och ord som inte avspeglas av verkligheten. Man kallar det en dödsdom att hamna på säbo, det finns skäl att nyansera det.

Generellt sett fungerar äldrevården bra, hävdar Thomas Lindén.

– Det finns kommuner som inte har en enda smittad på särskilt boende, säger han.

Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén.

I år har lite över 11 000 personer dött på särskilda boenden mellan januari och april. Under samma period förra året var det knappt 10 000 som dog, enligt en jämförelse av Socialstyrelsen. Under dagens presskonferens får Thomas Lindén frågan om skillnaderna kommer bli högre när även maj månads dödsfall räknas in i jämförelsen.

– Det är en ökning (av dödsfall) i år helt klart, men ändå i samma storleksordning, och inte som det målats upp ibland, som ett riktigt skräckscenario på äldreboenden. Så ser inte verkligheten ut, på de flesta ställen har man lyckats skydda äldre, svarar han.

Enskilda bedömningar

I morgon, tisdag, kommer Folkhälsomyndighetens nya besked om ändrade rekommenderade restriktioner för alla så kallade ”yngre äldre”, det vill säga personer i 70-årsåldern som i övrigt är friska.

Även andra rekommendationer för personer i särskilda boenden ska ses över, säger Thomas Lindén.

– I början av pandemin utfärdade vi rekommendationer för att minska kontakter som de boende hade. Vi har till exempel utfärdat rekommendationer om att rutinmässiga tandvårdsbesök ska upphöra, och rutinmässiga läkarbesök ska prövas om de behövs, och om de kan ersättas. Här behövs en enskild bedömning, man får noga väga värdet av att avstå besök, mot värdet av att minska risk för skada.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen