Iran dröjer med besked om svarta lådorna

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Uppdaterad 2020-02-25 | Publicerad 2020-02-24

Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens Haverikommission, SHK. Arkivbild.

Iran står fast vid beslutet att det nedskjutna flygplanets färdskrivare ska hållas inom landets gränser för att läsas av på plats.

Men landets utredningsmyndighet har ännu inte lämnat besked om när avläsningen ska genomföras, enligt Sveriges representant Peter Swaffer.

– Vad de försöker hitta för lösningar vet inte jag och det vet inte mina kollegor i berörda länder heller, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission, som är Sveriges representant i utredningen.

Det ukrainska flygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, kan ge viktiga ledtrådar om vad som hände när det sköts ned av iranskt luftvärn tidigt på morgonen den 8 januari. Samtliga 176 ombord omkom, 17 av dem var medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Ukraina har tryckt på för att färdskrivarna ska lämnas över. I onsdags meddelade Irans försvarsminister Amir Hatami att lådorna har betydande skador, och att försvarsindustrin har fått en förfrågan om att hjälpa till att rekonstruera dem.

Swaffer säger att det är oklart om Iran har kapacitet att genomföra avläsningen på egen hand.

– Efter att ha talat med mina kollegor på den internationella scenen så finns ingenting som tyder på att de (Iran) har det, säger Swaffer.

TT: Har Sverige tillräckligt god insyn i utredningen?

– Vi har den insyn som vi kan förväntas ha i det här fallet. Hade det här skett i USA eller i Tyskland hade jag förväntat mig en annan insyn. Men nu har det skett i Iran, och jag förväntar mig inte att få mer insyn än så här.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Swaffer fel förnamn.