Polisen: ”Som en helt vanlig vardag”

Publicerad 2020-04-30

Uppsalaborna verkar ha tagit till sig av rekommendationerna och kommunens vädjan om att stanna hemma. Vid lunchtid på torsdagen gapade nämligen gator och parker tomma i Uppsala.

– Det känns som en helt vanlig vardag, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Hönsskit eller inte i hönsskit.

Uppsala kommun har fått ta emot kritik för att man inte tagit efter Lund när det gäller att sprida ut hönsgödsel i parkerna. Men Uppsalas taktik verkar ändå ha fungerat, vid lunchtid gapade det nämligen tomt på de flesta håll.

– Det är väldigt lugnt, det känns som en helt vanlig vardag, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Är du förvånad över att det nästan är helt lugnt?
– Vi har tittat på lite olika scenarior och också gjort en analys, och just nu ser det ut som att vi har anpassat våra resurser väldigt bra. Medborgarna verkar ha tagit till sig rekommendationerna på ett väldigt bra sätt.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

”Självklart ska folk får fira vårens ankomst”

När Aftonbladet besökte Ekonomikumparken vid lunchtid på torsdagen var det mer poliser än besökare i parken, och så har det sett ut på flera håll runt om i Uppsala.

– Vi har hittills inte sett några folksamlingar i parker eller på andra platser. Så just nu är det lugnt och tryckt, och läget är under kontroll, fortsätter Jonas Eronen som ändå uppmuntrar Uppsalaborna att fira in våren.

– Självklart ska folk får fira vårens ankomst, men man får göra det utan att träffas.

Tomt var det här. Ekonomikumparken brukar vanligtvis locka 50 000 människor på sista april.

Följ ämnen i artikeln