Äldre känner sig mer otrygga under pandemin

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-06-16

Sju av tio svenskar över 65 år säger att de känner sig mer otrygga i offentliga miljöer sedan coronaviruset började spridas. Arkivbild.

Sju av tio personer över 65 år svarar i en ny undersökning att de känner sig mer otrygga i offentliga miljöer sedan coronaviruset började spridas.

Samtidigt förbereder sig järnvägsstationer runt om i Sverige för att ta emot semesterresenärer sedan restriktionerna mildrats.

Sifo har på uppdrag av Jernhusen gjort en undersökning av svenskarnas upplevelse av trygghet i offentliga miljöer. Jernhusen förvaltar bland annat de svenska järnvägsstationerna.

Drygt hälften känner sig mer otrygga

Av de tusen svenskar som besvarade enkäten sade drygt hälften att de känner sig mer otrygga i offentliga miljöer sedan coronaviruset började spridas – bland de över 65 år var det betydligt fler, sju av tio.

– Oron de äldre påtalar är ju trängsel, eftersom de är en utsatt grupp. Därför måste vi se till att vi kan öppna upp på ett ansvarsfullt sätt. Vi måste ta ansvar själva och hjälpas åt helt enkelt, säger Michael Englund, säkerhetschef på Jernhusen.

När semestern kommer och reserekommendationerna lättas förväntas det bli betydligt mer rörelse på järnvägsstationerna runt om i landet, stationer som varit nästintill tomma fram till nu.

"Hänger på att alla tar ansvar"

Därför har Jernhusen tillsammans med operatörerna skyltat stationsbyggnaderna med information och påminnelser om att hålla avstånd, och har infört muntliga utrop i högtalare med samma budskap.

Dessutom har extra städning av ytorna i byggnaderna införts.

– De som kör kollektivtrafiken följer upp med fler turer och försöker att inte boka fullt. Men mycket hänger på att alla tar sitt ansvar, säger Michael Englund.

Sifo-undersökningen visar också att sammanlagt 81 procent av de tillfrågade ändå känner sig trygga i offentliga miljöer. På frågan om coronaviruset har påverkat deras upplevelse av trygghet svarade 36 procent att det inte har påverkat dem.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen