Man döms för dråp på sin sjuka hustru

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man döms till fängelse i 1 år och 6 månader, för dråp på sin svårt sjuka fru. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En man döms till fängelse i 1 år och 6 månader, för dråp på sin svårt sjuka fru. Arkivbild.

Den svårt sjuka kvinnan önskade ett avslut på sitt liv. Hennes man hävdar att han agerade i en nödsituation när han gav henne en dödlig dos morfin.

Ångermanlands tingsrätt dömer nu mannen för dråp.

Mannen döms till fängelse i 1,5 år för att ha injicerat sin hustru med en dödlig dos morfin. Mannen, som är i 60-årsåldern, har erkänt sakomständigheterna men nekar till brott.

– Jag har pratat med min klient och vi är helt inställda på att överklaga. Även om det är långt ifrån straffminimum är vi inte nöjda förrän han blir frikänd eller får en villkorlig dom, säger mannens advokat Thomas Bodström till TT.

Kvinnan hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav sprutan med den dödliga dosen, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och genomförde sedan ett misslyckat självmordsförsök. Det var efter detta som mannen ska ha injicerat morfinet.

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse.

– Det är mycket i min slutplädering som jag kan se återges i tingsrättens domskäl. De har gått helt på mina argument, säger åklagaren Stina Sjöqvist.

Praxis

Advokat Thomas Bodström tycker att det behövs ny praxis för mål där en svårt sjuk person vill avsluta sitt liv.

– Det finns en väldig osäkerhet på det här området, vad som är medhjälp till självmord och vad som anses som en aktiv självständig gärning. Vi menar att det här bör bedömas som medhjälp till självmord.

Enligt honom var kvinnans död ett tydligt självmord.

– Det är ingen tvekan om att hon vill, det är hon som driver på hela vägen.

Tingsrätten delar inte den bedömningen.

Inte ansvarsfrihet

Mannes agerande var så pass självständigt och aktivt att det inte kan bedömas som medhjälp till självmord. Samtycke kan aldrig innebära att man går fri från ansvar vid uppsåtligt dödande, skriver rätten.

Den senaste domen från Högsta domstolen kom för flera årtionden sedan, men därefter har det kommit domar i hovrätten som gått åt olika håll, enligt Thomas Bodström.

– Är det någon gång ett fall ska gå till HD är det väl nu, säger han.

Åklagaren Stina Sjöqvist tycker att tingsrätten har skildrat tragiken i fallet väl i sin dom.

– Det finns ju inget av ondo i detta, det är inte det som det handlar om. Det är bara det att man inte vill öppna för möjligheten att något sådant här ska tillåtas.

Minimistraffet för dråp är fängelse i sex år. Men i detta fall finns flertalet förmildrande omständigheter, skriver tingsrätten. Bland annat att mannens handlade syftade till att befria sin hustru från lidande, och att han har lämnat uppgifter som hjälpt utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN