Terrorbomberna i Sri Lanka

Chef vid Sri Lankas försvarsdepartement avgår

Av: 

TT

Lankesisk polis utanför en moské i Colombo.
Lankesisk polis utanför en moské i Colombo.

NYHETER

Statssekreteraren vid Sri Lankas försvarsdepartement har valt att avgå sedan det framkommit att landet varnats i förväg om terrordåden men att informationen aldrig vidarebefordrats.

Terrordåden har blottlagt allvarliga kommunikationsbrister inom landets styre, som präglas av en infekterad konflikt mellan president Maithripala Sirisena och premiärminister Ranil Wickremesinghe. Och trots att Indien delade med sig av underrättelseinformation med varningar om förestående attacker i Sri Lanka nådde dessa aldrig regeringen. Inte heller lyckade myndigheterna förhindra terrordåden.

Nu har en av de ansvariga för att underrättelseinformationen inte hanterades rätt, Hemasiri Fernando, statssekreterare vid försvarsdepartementet, begärt avsked.

– Han berättade för presidenten att han accepterade att hållas ansvarig och att avgå, säger en högt uppsatt befattningshavare.

Kyrkor hålls stängda

I söndags dödades drygt 250 människor när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell, enligt landets hälsodepartement. Tidigare angavs antalet till 359, men dödstalet reviderades ned till 253 på torsdagen med hänvisning till att myndigheterna räknat fel.

Alla katolska kyrkor i landet ska hållas stängda fram till dess att säkerheten har förbättrats, uppger en företrädare för kyrkan.

– Det kommer inte att bli några mässor för allmänheten tills vidare, säger företrädaren.

Säkerheten vid kyrkorna har höjts i hela landet efter dåden på påskdagen, dock inte tillräckligt för att hålla gudstjänster. Dessutom har ytterligare 3 300 soldater har satts in för att hjälpa till i polisens sökande efter personer som misstänks för attackerna.

Nu arbetar totalt 6 300 soldater med sökandet.

Över 70 frihetsberövade

Under natten mot torsdagen grep säkerhetsstyrkor 16 personer med misstänkt koppling till attackerna. Det innebär att sammanlagt 75 personer sitter frihetsberövade, men flera misstänkta har fortfarande inte lokaliserats.

Under dagen diskuterade president Sirisena krisen med landets politiska partier, men även religiösa ledare eftersom oron växer över en möjlig motreaktion mot den muslimska minoriteten i landet.

Ett FBI-team har anlänt till Sri Lanka, enligt vice premiärminister Ruwan Wijewardene. Även Storbritannien, Australien och Förenade arabemiraten har erbjudit hjälp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Polischef sparkas efter Sri Lanka-dåd

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbomberna i Sri Lanka

Sri Lanka

Terrorism

Katolska kyrkan