Hemlig rapport släppt: Så blir brexitkaoset

Publicerad 2019-09-12

Upplopp, medicinbrist och högre priser på mat och bränsle.

Det är några av konsekvenserna som kan vänta Storbritannien vid en avtalslös brexit.

Boris Johnsons regering tvingades offentliggöra det hemliga dokumentet på onsdagen – efter att tidigare ha avfärdat uppgifterna som ”gamla”.

Planen för vad som väntar om Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober kallas ”Operation Yellowhammer”. Uppgifter ur dokumentet läckte till Sunday Times redan i augusti, men avfärdades då av regeringen som daterade.

På onsdagen tvingades regeringen ändå publicera den femsidiga rapporten. Det skedde efter att parlamentet tidigare i veckan röstat om att dokumentet måste släppas, en omröstning som premiärminister Boris Johnson förlorade med siffrorna 302–311.

Rapporten, skriven den 2 augusti, bekräftar stora delar av de tidigare läckta uppgifterna och presenteras som ett ”worst case scenario” vid en avtalslös brexit.

Varnar för matbrist och gränskaos

Bland konsekvenserna som regeringen varnar för märks enligt The Guardian, BBC och Sky News följande:

Matbrist och höjda priser

Tillgången på vissa typer av färska livsmedel kommer att minska och risken finns att det även uppstår brist på nyckelingredienser och förpackningar i matkedjan, enligt dokumentet. Det kommer inte i sig att leda till allmän matbrist, men tillgången blir begränsad och priserna ökar vilket i sin tur ”kan slå mot sårbara grupper i befolkningen”.

Hamstring inför jul

I dokumentet varnar regeringen även för hamstring inför julen, särskilt eftersom brittiska jordbrukssäsongen har tagit slut när brexit infaller. ”Regeringen kan inte till fullo förutse alla möjliga konsekvenser för matkedjan. Det finns en risk att panikköp kan utlösa eller förvärra störningar”, står det i rapporten.

Kaos vid gränserna

Transporter till och från Storbritannien kommer att bli stående vid gränsövergångarna på grund av nya tullbestämmelser. Inom en dag kommer flödet att minska till mellan 40 och 60 procent av dagens. Detta kökaos kan hålla i sig tre månader och leda till störningar under en period som är ”avsevärt längre” enligt rapporten. Även turister väntas drabbas av förseningar vid gränserna.

Medicinbrist och risk för djursjukdomar

Medicinförsörjningen är ”särskilt sårbar” för utdragna förseningar vid gränsen. Vissa mediciner har så kort livslängd på hyllorna att de inte kan hållas i lager. Brist på veterinärmediciner ökar dessutom risken för utbrott av djursjukdomar, enligt rapporten.

Brist och höjda priser på bränsle

Enligt dokumentet ökar risken för bränslebrist i sydöstra England. Senare tillägger rapportförfattarna att ”låginkomsttagare kommer att drabbas oproportionerligt av varje prishöjning på mat och bränsle”.

Tillgång på rent vatten

Även om sannolikheten anges som låg tar rapporten höjd för att det kan krävas ”akuta åtgärder” för att säkra tillgången på rent vatten. Den skulle kunna äventyras av att tillgången på viktiga kemikalier stryps.

Upplopp och social oro

Protester och motprotester kommer att äga rum i hela Storbritannien, vilket kommer att svälja stora polisresurser. Risken ökar också för sociala spänningar och störningar i den allmänna ordningen, enligt rapporten.

Andra konsekvenser som nämns är avsevärt höjda elpriser i Nordirland och sammanstötningar mellan fiskefartyg från Storbritannien och EU.

Rapporten varnar även för att Storbritanniens ansträngningar för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland ”sannolikt kommer visa sig ohållbara”.

Motgångarna fortsätter för Johnson

Att tvingas släppa rapporten var det senaste i raden av bakslag för premiärminister Boris Johnson. Förra veckan röstade underhuset igenom en lag som förbjuder honom att låta Storbritannien krascha ut ur EU utan avtal. Han har även förlorat två omröstningar om nyval, den senaste i måndags.

Johnson var dock fortsatt stridslysten efter nederlaget:

– Regeringen kommer att fortsätta förhandla om ett avtal, och samtidigt förbereda sig på ett utträde utan. Den här regeringen kommer inte att försena brexit mer.

PODD: Brexit: Därför stoppas ett nyval

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför Labour stoppar ett nyval i Storbritannien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.