Vildsint morgonprogram går i graven

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:

Aftonbladet Morgon har gjort sista sändningen.

Här är sminkösen Mikaela Söderlunds bästa minne:

– Maria Montazami och Anna Anka började bråka i sminket. Då kom Annie Lööf och satte sig i mitten. ”Jaha, och vad ska du prata om”, sade Maria som inte visste vem Annie var, skrattar Mikaela.

Fredag morgon strax före klockan nio, den 20 december 2019. Koncentration i kontrollrummet:

– Då kör vi sista kvarten, gott folk! säger producenten.

– Det ser ut som sista måltiden, säger kollegan intill om de festklädda programledarna.

Glädjen och stoltheten över att ha fått vara med och göra AB Morgon är påtaglig hos de inblandade.

1 av 5 | Foto: AFTONBLADET / AFTONBLADET

– Tjusningen är att på några sekunder kasta sig från ett klipp med en konstig hjort som försöker para sig till en allvarlig politisk händelse i Storbritannien. Det finns en utmaning i att kunna göra det med rätt ton och tilltal, som jag tycker vi har lyckats med, säger programledaren Maria Bjaring.

Bakom kulisserna har det ibland varit ännu mer vildsinta svängar. Som när programledaren Cecilia Benedelle först pratade sex med Hollywoodfruarna, och sedan tog emot Centerpartiets ledare i tv-studion:

– Annie var helt vit i ansiktet när hon kom in. ”Annie, nu ska vi inte prata avsugningar”, sade jag. Hon svarade ”nej, det hoppas jag inte”, skrattar Cecilia.

Vem är din förebild som programledare?

– Jag älskar Oprah Winfrey. Hon är professionell och varm, men tar inte strålkastarljuset från gästerna. Hon får gästerna att känna sig bekväma, det vill jag också göra.

Sidekicken Olivia Svenson fyller i:

– Gästerna har tyckt väldigt mycket om att vara med i AB Morgon. Vi har förmågan att inte ta oss själva på för stort allvar. Allt får vara så knasigt och spännande och märkligt som det faktiskt är. När vi lyckas göra tv som känns som en kvällstidning blir det lyckat.

Programledaren Robert Aschberg hyllar all personal bakom direktsändningarna:

– Det har varit imponerande att se hur en redaktion med betydligt mindre resurser än våra konkurrenter lyckats göra ett så allsidigt program.

Berätta om någon händelse du minns.

– Ebba Busch Thor var väldigt arg på mig, trots att det enda jag gjorde var att fråga om hon hade någon plan B om de skulle åka ur riksdagen.

AB Morgons sista journalistpraktikant Totte Winstam minns tydligt sin första dag på redaktionen:

– Jag fick klä ut mig till clownen Pennywise i filmen It. Det var speciellt. Ena dagen är man clown, nästa dag researchar man en ministergäst. Jag kanske kan använda clownklippet när jag söker andra jobb, skrattar Totte.

Sidekicken Nicole Gustafsson minns alldeles särskilt dagen när hon åt kattmat:

– Det är det vidrigaste jag har ätit. Jag gillar ju inte ens katter. Det var tonfisk med gelé, som låg kvar i munnen och inte gled ner. Jag vill inte veta hur andedräkten var efteråt.

Vad kommer du att sakna mest?

– Hela live-nerven. Att gå in i studion och aldrig veta hur det kommer att bli. Jag kommer att sakna att vara skitnervös i 2,5 timme, säger Nicole Gustafsson.

Efter en minneskavalkad av fem års sändningar med Anna Kinberg Batra, en enorm spindel och Daniel Craig som pappgubbe spänner Robert Aschberg ögonen i tittarna och säger:

– Nu har ni tittat på Sveriges bästa morgonprogram om ni inte visste det. Ni kan somna om nu.

Publicerad: