Kims nyårsvarning till Trump: Kan byta kärnvapenstrategi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kim Jong-Un varnar för att Nordkorea kan ändra riktning – ”om USA inte håller sina löften”.

Diktatorns nyårstal tolkas som att landet kan återuppta sina kärnvapentest om USA inte lättar på sina sanktioner.

– Vi kan hamna i en situation där vi inte har något annat val än att överväga ett nytt sätt att skydda vår självständighet och våra intressen, säger han.

Efter ett turbulent 2017, där Nordkorea intensifierat sina kärnvapentester och Kim Jong-Un och Donald Trump utbytt hot och spydigheter, slog det under 2018 om till töväder i de diplomatiska relationerna mellan Nordkorea och USA.

1 av 4 | Foto: KCNA VIA KNS / KCNA VIA KNS
Kim Jong Un

När Kim och Trump träffades i Singapore i juni skrev de under ett gemensamt dokument om total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Men några tydliga resultat av mötet har världen inte sett, och nu varnar Kim Jong-Un för att Nordkorea ännu en gång kan byta riktning.

I sitt nyårstal, som sändes i statstelevisionen på tisdagsmorgonen, säger diktatorn visserligen att hans löfte om avveckling kvarstår – men att han kan tvingas ompröva det om USA inte lättar på sanktionerna mot Nordkorea.

– Om USA inte håller sitt löfte, avlagt inför hela världen, och insisterar på sanktioner och tryck mot vår republik, kan vi hamna i en situation där vi inte har något annat val än att överväga ett nytt sätt att skydda vår självständighet och våra intressen, säger Kim Jong-Un enligt BBC.

”Tålamodet håller på att ta slut”

Laura Bicker, BBC:s korrespondent i Sydkoreas huvudstad Seoul, säger att uttalandet kan betyda att Nordkorea väntar på att USA ska agera under 2019 – och att landet kan återuppta sina kärnvapentester om Donald Trump inte hörsammar kraven.

USA har tidigare aviserat att sanktionerna mot Nordkorea bör fortsätta tills det är bekräftat att landet är "till fullo och verifierat nedrustade".

– Nordkorea verkar fast beslutet att försöka få igenom någon sorts sanktionslättnader under 2019. Frågan är dock om Trump kommer vara beredd att backa från sin ståndpunkt att inte tillåta lättnader över huvud taget, säger Harry J Kazianis, expert på internationell säkerhetspolitik, till Reuters.

– Kims uttalande tyder på att hans tålamod med USA håller på att ta slut, fortsätter Kazianis.

Självsäker

Årets tal skiljer sig på flera punkter från de nyårstal Kim Jong-Un tidigare hållit, skriver Reuters. Då har han hållit talet inför publik i en mässhall – nu satt han i en tung fåtölj, med porträtt av sin far Kim Jong-Il och farfar Kim Il-Sung i bakgrunden, och talade in i kameran, iklädd mörk kostym av västerländskt snitt.

– Han verkade mer självsäker än någonsin, stärkt av de framsteg han åstadkom förra året, vilket antyder att han tycker sig ha ett övertag i förhandlingarna med USA, säger Shin Beom-Chul, senior medarbetare vid Asan-institutet för politiska studier i Seoul, till Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE