Nobel-Tomas: Jag ska köpa vin för pengarna

Uppdaterad 2015-10-08 | Publicerad 2015-10-07

POTTERS BAR. I sitt engelska labb firar Tomas Lindahl, 77, sitt Nobelpris med champagne.

I kväll blir det en flaska bordeaux – och firandet kommer att fortsätta i vinets tecken.

– För prispengarna vill jag resa till Italien och köpa ett par flaskor, säger vinexperten till Aftonbladet.

I ett laboratorium utanför Potters Bar i Hertfordshire, en timme norr om London, har världspressen samlats. Mitt bland kamerablixtarna står svenske Tomas Lindahl, 77, och firar sitt nobelpris med champagne.

– För fem år sedan fick jag Englands högsta pris, som heter The Copley Medal. Men det var inte samma pressuppmärksamhet på det, säger han till Aftonbladet.

Det är en ödmjuk vinnare av årets Nobelpris i kemi som berättar för världens största TV-kanaler att ”det känns ganska bra”, medan fotograferna ber honom att hålla upp sin champagneflaska och skåla mot kamerorna en gång till.

– Det är nog många forskare som funderar på att det nog skulle vara trevligt att få ett sådant erkännande på slutet av sin karriär och det fick jag i dag.

”Hade ingen aning”

Han har bara varit Nobelprisvinnare i några timmar. Onsdagen skulle ha ägnats åt skrivande hemma i sin lägenhet i norra London. Men vid 11.30-tiden svensk tid ringde telefonen.

– Det var en dam från Vetenskapsakademin som berättade att hon hade goda nyheter och att jag blivit vald till kemipriset, säger han.

– Eftersom jag är medlem i Vetenskapsakademin så visste jag att det skulle komma ett beslut i veckan, men jag har ju varit med ett tag och att det skulle hända i år och i dag hade jag verkligen ingen aning om, säger han.

Gratulationer från hela världen

Sedan började telefonen ringa – och slutade inte. Det började med kollegorna från Sverige, sedan folk från hela världen. Och Tomas blev fast vid telefonen.

– Jag hade ätit frukost och börjat skriva litegrann men på den fronten blev det inte mycket gjort, säger han.

– Jag har verkligen inte hunnit svara på alla samtal och email. Och jag ville egentligen bara ringa min dotter men hon bor i USA så jag fick vänta tills klockan var 12 här. Då var klockan 6 där, så jag ringde och väckte henne.

Tomas första reaktion när han fick samtalet var att fråga vem han skulle dela priset med. Och han är glad att det blev Paul Modrich och Aziz Sancar, som båda är verksamma i USA.

– Vi åker ofta på konferenser tillsammans och jag känner till deras jobb väldigt väl. Paul Modrich är en personlig vän. Vi har haft mycket att göra med varandra genom åren och har många bra diskussioner tillsammans.

Jag är väldigt glad och hedrad över att få dela priset med honom.

Forskat om DNA

Trion får priset ”för att de på molekylär detaljnivå har kartlagt hur celler lagar skadat dna och felsäkrar den genetiska informationen.”

– Dna-reparation har hamnat mer och mer i fokus när det kommer till att förstå hur man behandlar cancer, så det var ett område som helt klart var redo för att få priset, säger han.

– Men det är många enastående personer, som de två andra, som jobbar inom det området så det känns som en stor tur att jag drog vinstlotten.

Tomas är född i Stockholm men flyttade till England redan 1981. Och det var i Clare Hall-laboratoriet utanför Potters Bar, som under onsdagen förvandlades till festlokal, som han spenderat största delen av sin tid – framförallt mellan 1986 och 2005 då han var chef här.

– Forskning blir ju en slags hobby eftersom man tänker på det hela tiden, säger Tomas, som i dag kommer till kontoret i Hertfordshire några gånger i månaden.

– Men annars är jag väldigt intresserad av klassisk musik. Jag spelar piano och går på mycket konserter i London eftersom det där finns ett väldigt bra kulturliv och mycket bra kammarmusik.

Varit vinskribent

Ett annat stort intresse är vin. Tomas beskrivs som en expert på området och ska tidigare ha jobbat som vinskribent. Vännen Tim Hunt, som är överlycklig över att inte längre vara Clare Halls ende Nobelpristagare, berättar:

– Han jobbade för något svenskt magasin och de brukade tydligen betala honom i vin.

– Så han bjöd hem oss eftersom han hade så mycket vin att han behövde ha hjälp med att dricka upp det. Och det var fantastiska viner för tusentals pund. Helt underbart.

Hunt, som vann priset för psykologi och medicin 2001, hyllar sin vän som en fantastisk vetenskapsman.

– Han är väldigt rättfram och enkel. Det är någonting men ser hos många Nobelprisvinnare – att de har en slags underliggande enkelhet, säger han, men lägger till:

– Han är verkligen ingen tråkig vetenskapsman på det sättet – han gillar vin och sång.

”Ska köpa några flaskor vin”

Därför är det inte helt oväntat hur Tomas och frun Beverly kommer att fira på onsdagskvällen.

– Det blir nog en god flaska bordeaux rött, säger han.

– Jag har inte hunnit laga mat än så vi får se vad det blir, men så här års finns det ju vilt tillgängligt så vi ska nog få en bra måltid.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Jag ska kanske resa litegrann i norra Italien och köpa mig ett par flaskor rött vin. Sedan har jag en dotter och barnbarn hemma i Sverige, så jag räknar med att

kunna besöka dem eller att de kommer över hit någon gång.