Grekland får skräpstatus

Publicerad 2015-07-02

Ratinginstitutet Moody's sänker landets kreditbetyg

Knappt hade Grekland missat sin låneåterbetalning om cirka 14 miljarder kronor till Internationella valutafonden (IMF) innan ratinginstitutet Moody's sänkte landets kreditbetyg.

Sänkningen med ett steg, till skräpstatusen Caa3, kommer två månader efter det att grekernas omdöme sänktes till Caa2. Därmed är Grekland bara två steg från den absoluta botten i Moody's betygsystem, vilket ytterligare lär försvåra för landet att få nya lån från privata investerare framöver – oavsett resultatet i söndagens folkomröstning.

Med den missade betalningen till IMF befinner sig Grekland i teknisk statsbankrutt och samtal förs nu för att hitta en kompromiss med eurogruppen. Premiärminister Alexis Tsipras tillkännagav i går att folkomröstningen om förhandlingsförslaget från EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken (ECB) blir av på söndag. I ett tal till nationen sade han att Grekland fortsätter förhandla – men att Europa måste sluta bete sig ”odemokratiskt”.

IMF-chefen Christine Lagarde sade att samtalen mellan grekerna och landets långivare skulle tjäna på vara ”lite vuxnare”. I en intervju med CNN konstaterade hon att Greklandas oförmåga att betala ”inte är en bra utveckling”, men att IMF kommer att engagera sig för landet även i fortsättningen.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln