Nu har rekordplanet landat på Hawaii

Publicerad 2015-07-03

Soldrivna flygplanet Solar Impulse 2 har efter 116 timmar i luften slagit nytt världsrekord för länge sen.

Aldrig tidigare har ett flygplan hållit sig i luften så länge.

Strax efter klockan 18 svensk tid landade planet på Hawaii.

Schweiziske piloten André Borschberg har flugit i snart fem dygn. Detta är nytt rekord för hur länge ett flygplan någonsin varit i luften, skriver TT. Nu är hela flighten avklarad, från Nagoya i Japan till Honolulu i Hawaii.

Vid 18-tiden, svensk tid, börjar planet går ner för landning på amerikansk mark.

Väderkänsligt plan

Propellerplanet Solar Impulse 2, som drivs av solenergi, klarar av väldigt långa flygningar. Däremot flyger det inte särskilt snabbt med en medelhastighet på 70 kilometer per timme.

Målet för det schweiziska energiprojektet är att göra en världsomflygning. I mars började resan i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten men planet stod still i över en månad i Kina.

När Solar Impulse 2 väl tog sig vidare fick man landa i Japan i väntan på bättre väder, och ett tag såg det kritiskt ut för solplanet.

Planet behöver nämligen klar himmel för att de 17 000 solcellerna ska kunna prestera maximalt. Med allt mörkare dagar fanns risken att hinna med etappen över Stilla havet.

– Det finns en chans att vi kan klara det. Men det finns också risk för att vi inte kommer att hinna i tid, sade Andre Borschberg då till CNN.

Men med hjälp av laddningsbara litiumbatterier kan planet flyga även på natten.

Ensam i cockpit

Vingspannet är bredare än en jumbojets men Solar Impulse 2 väger inte mer än en bil.

Borschberg är ensam i cockpit och flyger stundtals på över 9 000 meters höjd. Temperaturen svänger kraftigt under dygnet, och han måste ibland använda syrgasmask för att kunna andas, skriver TT.

Och höjdskillnaderna har gjort piloten trött.

– Under fjärde dagen kände jag mig väldigt trött. Då hade jag klättrat motsvarande höjden på Mount Everest fyra gånger, skriver Borschberg på Twitter.

Följ ämnen i artikeln