Melker Andersson: "Jag började gråta"

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2014-06-30

Bråkigt i rättssalen – Domaren: Du ska vara tyst

Han berättade om skräcken, pressen och den förlorade passionen för att fortsätta driva sina topprestauranger.

Rättegången om utpressningsförsöken mot stjärnkocken Melker Andersson startade på måndagen – och det blev bråk i rättssalen.

Det var när Melker Andersson förhördes i Stockholms tingsrätt som domaren fick anledning att ryta ifrån för att få ordning i rättssalen.

Den misstänkta huvudmannen började kommentera det Melker Andersson berättade.

– Du ska vara tyst, sa domaren och riktade sig sedan mot huvudmannens advokat:

– Händer det en gång till får han inte sitta med.

Kände varandra

Bitvis var det svårt för stjärnkocken att beskriva vad som hänt. Han pratade långsamt, stockade sig och hade blicken fäst i bordsskivan.

– Den sista personen jag skulle vilja bli ovän med är nog han, sa stjärnkocken och syftade på den åtalade huvudmannen.

De känner varandra sedan tidigare. F12-gruppen har anlitat huvudmannens disk- och städfirma i många år. Samarbetet avslutades för ett par år sedan i samband med att Melker Andersson fick veta att firman granskades av Ekobrottsmyndigheten och hade kopplingar till kriminella kretsar.

Krävde pengar

I februari i år hörde huvudmannen av sig efter en period av tystnad.

– Jag blev stressad och orolig, sa Melker Andersson. 

De stämde träff på restaurangen Miss Vonn på Sturegatan. Då var huvudmannen aggressiv, enligt Melker Andersson. Han ska ha varit arg för att F12 gett disk- och städfirman dåliga referenser och pengarna han krävde var för ofakturerade utgifter.

– Mötet avslutades och han sa ungefär, nu är det krig, sa Melker Andersson och fortsatte:

– Jag satte mig på en bänk och bröt ihop. Jag började gråta. Jag var i chock.

Mannen nekar

Utpressningen fortsatte. Ett par veckor senare riktades bombhot mot restaurang Miss Vonn och även Grill, som också utsattes för ett misslyckat brandattentat.

– Framtiden ser inte bra ut. Jag är fortfarande aktiv inom F12, men det är inte som innan. Nu är det utan energi och kraft, sa Melker Andersson.

Huvudmannen nekar helt till anklagelserna om försök till grov utpressning.

– Han säger att en avtalsrelation funnits och att F12 är skyldig honom pengar. Han har krävt pengarna och har grund för att kräva pengarna, då blir det inte försök till utpressning, sa Martin Cullberg, mannens advokat.

Rättegången pågår fram till torsdag och nu väntar förhör med de misstänkta.

MELKER ANDERSSON OCH GRUPP F12.

Den 51-åriga stjärnkocken Melker Andersson är född i Gävle och har en rad meriter bakom sig. Han driver ett tiotal restauranger, de flesta i Stockholm, inom F12-gruppen – däribland Grill, Miss Vonn och Fredsgatan 12. Den sistnämnda har sedan 1997 en stjärna i Guide Michelin.

Förra året deltog han i TV4:s "Kockarnas kamp". I år skulle han ha deltagit i samma kanals program "Grillmästarna", men i mars meddelade han att han hoppar av.

Melker Anderssons restauranger har tidigare utsatts för anlagda brandattentat vid två tillfällen. I november 2007 brann restaurangen Grill och i mars 2012 utsattes Pontonen för misstänkt mordbrand.

Följ ämnen i artikeln