S-kännare: Nu har Persson klivit in i valrörelsen

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-12-14

Ulf Bjereld, statsvetaren.

Nu har Göran Persson klivit in i valrörelsen.

Det säger två S-märkta statsvetare efter den tidigare statsministerns uttalanden.

– Han försöker locka Folkpartiet och Centerpartiet tillbaka till mitten, säger professor Ulf Bjereld.

Politisk taktik från en valarbetande S-veteran.

Så sammanfattar flera S-kännare Göran Perssons utspel om Löfvens inviter högerut.

– Man kan naturligtvis tolka det som kritik men jag tror han har en bredare agenda. Och den agendan är nog att han vill skicka ett budskap till Folkpartiet och Centerpartiet och deras väljare om att ni uppfattas som höger och ställa frågan om de verkligen trivs där ute. Och på så sätt indirekt påverka dessa partier till en positionering tillbaka in mot mitten, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Vill skapa tveksamhet

S-kännaren och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren delar analysen och anser att Göran Persson nu försöker slå in en kil i Centerpartiet när han säger att partiet ställt sig höger om Moderaterna.

– I det här fallet så jobbar Persson nu för den socialdemokratiska valrörelsen. Det är exakt det här han ska säga för att skapa ruelse inom Centerpartiet. Han har ju en massa gamla kompisar i Centerpartiet som tycker de är lite konstiga de där nyliberalerna i stan, säger Stig-Björn Ljunggren.

När Persson får frågor om en möjlig politisk comeback hänvisar han ofta till sin roll som kobonde i Sörmland. Men Stig-Björn Ljunggren tecknar en bild av en tidigare S-ledare som är djupt delaktig i socialdemokratins innersta rum.

Aktiv ex-ledare

– Det traditionella sättet att förhålla sig som gammal sosseledare är att sätta sig någonstans i periferin och hålla truten. Men alla de gamla reglerna är på väg att lösas upp.

– Persson är mer aktiv än vad andra tidigare partiledare har varit.

Utöver sina medieframträdanden spelar Göran Persson också en intern roll inom Socialdemokraterna, enligt Ljunggren.

– Det här går han ut och säger för att han tycker att han har något att komma med. Han är sugen på att vara med och lägga sig i och det är också därför som han är ett bollplank internt, säger han.