Skakad Lööf stoppar nytt välfärdsprogram

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Orsak - striden om idéprogrammet

Annie Lööf är fortfarande skakad av striden om idéprogrammet.

Nu skjuter partiledningen upp arbetet med den nya välfärdsprofilen.

– Det beror på den intensiva diskussionen i partiet just nu, säger Hans Dahlgren, ordförande i välfärdsgruppen.

Foto: Annie Lööf.

På fredag samlas 600 centerpartister i Örebro för partiets årliga kommundagar. Enligt den dagordning som skickades ut för några veckor sedan skulle förslaget till nytt välfärdspolitiskt program presenteras på lördag. En arbetsgrupp har jobbat intensivt det senaste året med att vässa partiets välfärdsprofil inför valet 2014.

Striden tar för mycket tid

Men nu har partiledningen tänkt om och ändrat dagordningen i sista stund. Inga konkreta förslag kring välfärden ska längre diskuteras. Istället blir det en allmän debatt om hur partiet ska arbeta med välfärdsfrågorna i valrörelsen. Skälet: striden om idéprogrammet har tagit för mycket tid och gjort att partiledningen drar sig för att presentera några nya politikförslag just nu.

Under fredagens heldag med verkställande utskottet fick Annie Lööf ägna hela mötet åt idéprogramstriden. De fem ledamöterna fick välfärdsprogrammet för två veckor sedan men det fanns inget utrymme att diskutera det. Den halvtimmeslånga dragningen av arbetsgruppens ordförande Hans Dahlgren har skjutits fram på obestämd tid.

– Det viktiga är att vårt arbetssätt inför valet är nerifrån och upp så att alla förtroendevalda känner att de är med på att lyfta välfärdsfrågorna i centerpartiet. Om det här skjuts fram någon månad spelar inte så stor roll, säger han.

”Arbetslinjen fungerar inte”

Aftonbladet kan avslöja att det handlar om hela 100 förslag inom fyra olika fokusområden:

• Tidiga insatser för unga, vuxna och äldre. Ett exempel är att elever som har det svårt ska fångas upp tidigare än i dag.

• Ett kvalitets- och trygghetslyft inom vård och omsorg.

• Välfärdens finansiering. Förslag om hur vård, skola och omsorg ska finansieras när svenskarna blir allt äldre och ställer allt högre krav på utbildning.

• En moderniserad och inkluderande arbetslinje. Fokus på integrationsfrågan och de som står längst från arbetsmarknaden, ofta utrikesfödda.

– Den största välfärdsutmaningen på kort sikt är att få till en arbetslinje som fungerar för de mest utsatta. Långsiktigt är utmaningen att hantera välfärdens finansiering.

Fungerar inte alliansens arbetslinje i dag?

– Nej, inte för de mest utsatta, vilket ofta är de utrikesfödda. De har fortsatt väldigt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. De reformer som hittills satts i sjön har inte löst det på ett bra sätt.

Bytte från S

Hans Dahlgren har sin bakgrund i Socialdemokraterna. Han har jobbat med både Göran Persson och Mona Sahlin. När han lämnade S 2009 var han chef för det politiska stödet i riksdagen. Hösten 2011 gick han med i Centern.

– Jag bytte parti för att jag kände att Socialdemokraterna lämnat sin mittfåra och utvecklat en politik mer för de förtroendevalda än för samhället i övrigt, säger han.

Finns det delar i programmet som är S-politik?

– Det finns det säkert. Svensk politik är inte så polariserad, de flesta befinner sig någonstans i mitten.

VU-ledamoten Mari-Louise Wernersson, ordförande för partiets kommunala sektion, bekräftar att arbetet med välfärdsprogrammet har skjutits upp. De förtroendevalda kommer att få ta del av förslagen "senare i vår".

– Vi har fått lägga det åt sidan för att lägga kraft på diskussionen om idéprogrammet, den tar vi allvarligt på. Vi måste låta det ta tid.

Hon vill inte hålla med om att Annie Lööf är skakad.

– Det är hon inte. Det är vi i kommunala sektionen som ändrat programmet för kommundagarna eftersom vi inte kommit så långt som vi trodde.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN