Ja i omröstning om omstridd domare

Senaten röstade ja i första omröstning om Kavanaugh

Publicerad 2018-10-05

I dag röstade den amerikanska senaten om Trumps omstridda kandidat till landets högsta domstol.

Nomineringen av Brett Kavanaugh har dragit ut på tiden efter att flera kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp.

Kavanaugh klarade sig tills imorgon med rösterna 51–49.

I dag röstade den amerikanska senaten en första gång om Brett Kavanaugh, Trumps nominerade kandidat till högsta domstolen.

Omröstningen blev ett ”ja” och ärendet går nu vidare till en slutlig omröstning under lördagen. Resultatet var klart efter att en republikan, Lisa Murkowski från Alaska, röstade nej, men en demokrat, Joe Manchin från West Virginia, röstade ja.

Anklagelser om övergrepp

Kavanaughs kandidatur har varit omstridd, dels för att han är mycket konservativ men också på grund av anklagelser som riktats mot honom.

Tre kvinnor, Christine Blasey Ford, Julie Swetnick och Deborah Ramirez, har anklagat Kavanaugh för sexuella övergrepp.

Blasey Ford vittnade inför senatens juridiska utskott om vad hon blivit utsatt för. Vittnesmålet bedömdes som trovärdigt och fick den republikanske senatorn Jeff Flake att ändra sig i frågan om en sista FBI-utredning av Kavanaughs förflutna.

Den utredningen är nu klar och ärendet ska nu behandlas i senaten där republikanerna har en majoritet med 51–49.

Trump twittrade

Experter har de senaste dagarna spekulerat i hur alla turer påverkat senatorerna som ska rösta och enligt uppgifter till amerikansk media är det flera republikaner som vacklar.

– Just nu vet jag inte hur det kommer att gå och det tror jag inte att någon annan vet heller, sa Chuck Grassley, senatens juridiska utskotts ordförande till Fox News.

Efter dagens ja-besked ska nu en slutlig omröstning rörande Kavanaugh hållas i morgon.

President Donald Trump var nöjd över utfallet och uttryckte det några minuter efter omröstningen på Twitter.

Ser ljust ut för domaren

Senare på kvällen svensk tid uttalade sig två senatorer som tidigare inte kommit med några tydliga att de kommer att rösta ”ja” under morgondagen.

Det handlar om Joe Manchin från West Virginia och Susan Collins från Maine. Sedan tidigare har Arizonas Jeff Flake också aviserat att han kommer rösta för Kavanaugh.