Norge

Magiska upptäckten – en (r)enhörning

Av: 

Babs Drougge

Renen har inte fått något namn, men går nu under smeknamnet Renhörningen.
Renen har inte fått något namn, men går nu under smeknamnet Renhörningen.

NYHETER

Norska renägaren Maret Varsi kunde inte tro sina ögon när hon såg vad en av renarna hade i pannan, skriver norska NRK.

– Jag väntar med spänning på att Disney ska höra av sig, säger hon till Aftonbladet.

Maret Varsi, 27, är uppvuxen med renar och bor i den samiska byn Sima i norra Norge.

Härom dagen var hon ute i renhägnet för att märka och ge sprutor till några av renarna, när en av de andra renskötarna plötsligt ropade till.

Maret rusade dit och upptäckte snart vad som var så speciellt med en av renarna. Mitt i pannan hade ett extra, rakt och ludet horn vuxit ut. Framför sig hade hon alltså en livs levande (r)enhörning, något även NRK rapporterat om.

– Vi tänkte att det här nog var väldigt ovanligt och frågade kollegerna och min pappa om de hade sett en sådan ren förut, vilket de inte hade. Så vi knäppte ett par bilder och lät den gå tillbaks till flocken, berättar Maret Varsi.

Marets pappa har arbetat med renskötsel i över 60 år, men har nu lämnat över driften till dottern, som alltså är stolt ägare av den unika renhörningen.

Trots mångårig erfarenhet fanns det alltså ingen på området som hade sett något liknande. Det har inte heller någon av renforskarna vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gjort.

– Har aldrig sett det, men det är en typ av missbildning som jag tänker kan uppstå ibland, och även bland andra hjortdjur än renen, säger Birgitta Åhman, professor vid SLU.

Hoppas Disney hör av sig

Renen, som ännu inte fått något namn, har nu blivit rikskänd i Norge, sedan Maret lade ut en bild på sociala medier. Där passade hon även på att tagga Disney, i hopp om att de ska vilja köpa renen.

Trots att hon är villig att avyttra djuret till det facila priset av en miljon dollar, har erbjudandena hittills uteblivit.

– Disney har ännu inte tagit kontakt, men jag väntar med spänning på att de ska höra av sig, säger Maret Varsi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjärnlika skogsfyndet som förbryllar experter

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Renskötsel

Djur & natur

Rennäring

Sociala medier