Oviss utgång efter ovanlig valrörelse

Publicerad 2018-03-04

ROM. Regnet strilade ner över stora delar av Italien under de sista timmarnas röstning.

Mitt på dagen hade nästan 20 procent av befolkningen röstat. Bättre än motsvarande tid förra valet.

Samtidigt är utgången mycket oviss.

En anledning är det nya valsystemet som används för första gången.

Det är en blandning av ett proportioneligt system och det brittiska majoritetsval i enmansvalkretsar. Dessutom skulle partierna den här gången ställa upp i koalitioner för att göra det lättare för väljarna att hitta ett regeringsalternativ.

Här rapporterar vi live om valet i Italien

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Problemet är att efter valdagen är det fritt fram att byta allianser. Därför fruktar många att kaos ändå kommer att utbryta efter att vallokalerna stängt klockan 23 och de första vallokalundersökningarna presentera.

Det kommer att ta extra lång tid att räkna rösterna på grund av det nya valsystemet. Många räknar med att ett färdigt resultat finns första efter lunch imorgon.

Det har varit en väldigt annorlunda valrörelse på många sätt. I stort sett inga tv-debatter har förekommit.

Inga valaffischer

Gatubilden har varit i det närmaste fri från valaffischer eftersom partierna inte längre får några bidrag från staten för att bedriva valrörelse.

Valrörelsen avslutades i fredags. Under helgen har det varit förbjudet att bedriva valkampanj.

Några färska opinionsmätningar finns inte heller eftersom de sista mätningarna måste göras senast två veckor före valet. Saker kan ha hänt fram till nu som ingen har koll på.
Men ska man gå på de två veckor gamla mätningarna så blir Femstjärnerörelsen, ett annorlunda populistiskt parti som spänner från höger till vänster, största parti med knappa 30 procent av rösterna.

De är också unika på det sättet att de vägrat ingå i någon koalition inför valet. Därför kommer de sannolikt inte heller att kunna bilda någon regering. Om de inte ändrar sig efter valdagen.

Högerregering sannolik

Den mest sannolika regeringen är sammansatt av fyra högerpopulistiska och högerextrema partier där den nu 81-årige affärsmannen och skandalpolitikern Silvio Berlusconi är ledarfigur ihop med högerextrema La Legas ledare Matteo Salvini.

De måste få ihop runt 40 procent för att kunna ta makten. I mätningarna ligger de runt 36 procent.

De flesta italienska medier tippar att valet slutar i dött lopp. Att ingen av de i förväg bildade koalitionerna kan få ihop tillräckligt mandat för att styra.

En möjlighet är då att socialdemokraterna PD regerar ihop med Berlusconis Forza Italia i form av en stor koalition efter tysk förebild.

En annan möjlighet är att det blir en teknokratregering som styr under ett halvår och att det följs av nyval.

Stopp för invandring

Invandringen har varit den allt överskuggande valfrågan. Italien har tagit emot 600 000 flyktingar och migranter de senaste fyra åren och många tycker att det nu måste bli ett stopp. De invandrarfientliga partierna är de som gått fram mest i opinionsmätningarna.

Men även ekonomin är en stor fråga. Italien har precis börjat återhämta sig efter finanskrisen 2008 men BNP ligger fortfarande på en lägre nivå än den gjorde då. Dessutom har Italien en statsskuld på 135 procent av BNP, en av de allra högsta inom EU. Arbetslösheten är tio procent men betydligt högre bland de yngre.

Italiens president Sergio Mattarella får en nyckelroll om inte valutslaget blir mycket tydligt. Vid dött lopp är det han som avgör vem som får chansen att bilda regering.