Blair kritiseras för Irakinvasionen

Publicerad 2016-07-06

Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair får skarp kritik för sin roll vid invasionen i Irak 2003.

Det är resultatet av den så kallade Chilcot-rapporten, som presenterades i dag.

Själv säger han i ett uttalande att han tar ”fullt ansvar för gjorda misstag, utan undantag eller undanflykter”.

Tony Blair var Storbritanniens premiärminister 1997–2007. Foto: AP

Rapporten konstaterar att Storbritannien beslutade att stödja invasionen i Irak innan alla fredliga vägar hade prövats. Grunden för beslutet var ”långt ifrån tillfredställande” och den militära insatsen slutade ”väldigt långt ifrån framgångsrikt”.

Den omfattande utredningen har letts av John Chilcot och inleddes 2009. Den innehåller vittnesmål från över 120 personer med inblick i Irakkriget, som svensken Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak, före detta brittiska försvars- och utrikesministrar och chefer på Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, skriver The Guardian.

Tiotusentals döda

Den USA-ledda invasionen var kontroversiell och inte sanktionerad av FN:s säkerhetsråd. Tiotusentals människor dödades som en följd av konflikten, däribland 179 brittiska soldater.

– Trots explicita varningar undervärderades konsekvenserna av invasionen. Planeringen och förberedelserna för Irak efter Saddam (Hussein) var otillräckliga, sa Chilcot på presskonferensen.

Han konstaterar att Tony Blair varnades för att militära insatser skulle öka hotet från al-Qaida mot Storbritannien och kunde leda till att irakiska vapen och kunskaper hamnade i händerna på terrorister.

”Övervärderade sin förmåga”

Chilcot säger också att Blair presenterade underrättelseinformationen om Iraks påstådda massförstörelsevapen ”med en säkerhet som inte var berättigad” och anser att den tidigare premiärministern övervärderade sin egen förmåga att kunna påverka USA:s beslut angående Irakkriget.

Parlamentsledamöter från Labour och Scottish National Party väntas använda rapporten för att ställa Blair inför riksrätt i parlamentet. Lagen om riksrätt användes senast 1806 och en fällande dom skulle i teorin kunna leda till fängelse.

”I god tro”

Själv säger Tony Blair i ett skriftligt uttalande att han fattade beslutet om invasionen av Irak ”i god tro och för vad jag ansåg var det bästa för landet”. Han påpekar att rapporten visar att invasionen inte var olaglig i juridisk mening men att den däremot innehåller hård kritik då det gäller förberedelser, planering och genomförande av den. ”Den kritiken är allvarlig och den kräver allvarliga svar”, skriver han, och tillägger att han kommer att återkomma senare i dag med dessa svar.

Kritik från anhöriga

Även flera familjer till de dödade brittiska soldaterna har uttalat sig kritiskt mot Tony Blair och hans agerande i Irak-frågan. Roger och Maureen Bacon, var 34-åriga son Matthew dödades i Basra i september 2011, vill att det vidtas rättsliga åtgärder mot den tidigare premiärministern.

– Det måste leda till konsekvenser för en ledare som skickar sitt lands soldater till ett onödigt krig – för konsekvenserna för dem som skickas i väg är att några av dem dör, sa de till tidningen The Independent.

TT, Aftonbladet