EU-parlamentarikern: ”En absurd situation”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MP-politikern Jakop Dalunde reste till Lesbos för att göra något konkret för människor på flykt.

På stranden mötte han Mike. De har hållit kontakten under de senaste åren – och Jakop har blivit ett viktigt stöd i Mikes kamp för att få stanna i Sverige.

– Jag kan inte förstå varför myndigheterna inte tror på hans berättelse.

Under hösten 2015 drabbades Europa av den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Precis som mängder av andra svenskar följde Jakop Dalunde, dåvarande riksdagsledamot för Miljöpartiet, rapporterna från Medelhavet med bestörtning.

– Det var väldigt många människor som tog sig till Europa, och jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag bestämde mig för att resa till Lesbos som volontär för att arbeta med att ta emot flyktingar.

1 av 3 | Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakop Dalunde, Miljöpartiet.

En dag på stranden kom en kille fram och erbjöd sin hjälp på bred sydstatsamerikanska.

– Det jag reagerade över först var hans uttal. Jag trodde att han var från USA, men sedan visade det sig att han arbetat för den amerikanska armén i Irak.

– Han stannade kvar med oss och hjälpte oss att tolka hela dagen.

Återförenades i församlingshem

Personen som Jakop träffat var Mike Smith. Innan de skildes åt gav politikern honom sitt nummer. De bestämde att Mike skulle ringa om han kom till Sverige.

På vägen genom Europa tappade dock Mike bort numret. När han kom till Stockholm frågade han efter Jakop på ett församlingshem.

– Det var Katarina församling i Stockholm där jag sjungit i kör sedan jag var sju och där jag sitter i kyrkorådet. Det var ett helt osannolikt sammanträffande, säger Jakop.

Det tog några dagar innan Jakop nåddes av beskedet att Mike var i stan, och när han kom till kyrkan hade Mike rest söderut för att ta sig till Tyskland. Han hade dock lämnat sitt telefonnummer till en volontär.

– Jag ringde och skickade meddelanden och när han var på Malmö centralstation fick vi tag på varandra. Då åkte han tillbaka till Stockholm, och vi återförenades.

– Det är en fin historia. Men efter det slutade allt det fina.

”Betytt oerhört mycket”

Sedan 2016 sitter Jakop Dalunde i Europaparlamentet. Han och Mike har dock fortsatt att hålla kontakten.

– Han har stöttat mig hela tiden. Det har betytt oerhört mycket, säger Mike.

Jakop är upprörd över att Migrationsverket inte gör bedömningen att Mike är hotad i Irak, trots att hans familj dödats.

– Han har visat mig bilder och brev som styrker att de utsatts för våld och trakasserier. Jag kan inte förstå varför de inte tror på hans berättelse.

– Dessutom är han en oerhört kompetent och erfaren tolk, som Sverige har ett stort behov av. Ändå får han inte jobba. Det är en absurd situation.

Aftonbladet har under flera veckor sökt företrädare för Migrationsverket angående vilka avvägningar som gjorts i Mikes fall. Ingen från myndigheten har dock velat låta sig intervjuas.

Publicerad:

LÄS VIDARE