EU-pris till flyktinghjälp eller dissidenter

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-10-25

Oleg Sentsovs porträtt uppsatt i Paris vid en Amnesty-protest utanför ryska ambassaden. Den terrordömde filmregissören från Krim-halvön är en av kandidaterna till årets Sacharov-pris från EU-parlamentet. Arkivfoto.

Fängslade dissidenter i Marocko och Ryssland eller organisationerna som hjälper flyktingar och migranter på Medelhavet.

Någon av dem får i dag EU:s finaste pris – parlamentets Sacharovpris för tankefrihet.

De tre finalisterna är egentligen många fler än så. Utöver Nasser Zefzazi, fängslad oppositionell från Rif-regionen i Marocko, och den i Ryssland terrordömde filmregissören Oleg Sentsov från Krim-halvön så har tolv olika organisationer klumpats ihop när det gäller insatserna på Medelhavet. Där ingår bland andra Rädda barnen, Läkare utan gränser och SOS Mediterranée.

Sacharovpriset är döpt efter kärnforskaren och fredspristagaren Andrej Sacharov, som under 1970- och 80-talen var den kanske främste symbolen för motståndet mot diktaturen i Sovjetunionen. Sedan 1988 har EU-parlamentet i hans namn delat ut sitt stora pris för tankefrihet. Många av pristagarna har senare även fått Nobels fredspris – exempelvis årets fredsprisvinnare Denis Mukwege och Nadia Murad som prisades av EU redan 2014 respektive 2016.

I fjol var den svensk-eritreanske Eritrea-fången Dawit Isaac en av de tre finalnominerade, men fick då ge sig för den samlade politiska oppositionen i Venezuela.

Pristagarna nomineras av EU-parlamentets ledamöter och olika partigrupper. Vem som vinner avgörs dock i en mindre grupp av parlamentets talman och partigruppernas ledare.

ANNONS