Dramatiska räddningsinsatsen – bilar begravda 12 meter under ytan

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2021-07-17

ERFTSTADT-BLESSEM.

Bilar är begravda 12 meter under vattenytan och militären söker efter överlevare i västra Tyskland.

Ulrich Tabberts hem slukades av vattnet, och han vet inte vad som finns kvar.

– Jag är tacksam att jag lever, säger han vid avspärrningarna till sin by.

Vid en vägbro i den tyska Erftstadt-Blessem hamnar Aftonbladets team mitt i en pågående räddningsinsats.

Den stora motorvägen är helt begraven i vatten. Långtradare och Mercedesbilar ligger huller om buller. Med helikoptrar, båtar och bandvagnar letar räddningstjänst och militär efter människor. På vissa ställen är vattendjupet hela 12 meter, enligt räddningstjänsten.

– Med hjälp av militären undersöker vi bilarna. Vi vet inte om det finns människor i de begravda bilarna, men vi hoppas att det inte gör det. Det är kaotiskt, säger Elmar Mettke, talesperson vid räddningstjänsten.

Han fortsätter:

– Än så länge har man inte hittat några döda, men vi förväntar oss tyvärr att vi kommer göra det. Situationen här är katastrofal.

”Det är en enorm katastrof”

På andra sidan bron, i Blessem, finns ett stort slukhål. Hålet har svept med sig delar av byn, som är byggd på lös mark och sand. Civila får inte närma sig slukhålet och alla vägar som leder till området har stängts av.

Ulrich Tabbert, 63, hänger vid avspärrningarna i förhoppning att få komma fram till sitt hus.

Han och hans fru lämnade hemmet i onsdags, evakuerade av polis och räddningstjänst.

I bakluckan har Ulrich Tabbert med sig en pump, för att kunna tömma källarförråd och vattenfyllda ytor ifall han kommer fram.

– Jag byggde det här huset 1986. Jag måste få komma in och se vad jag kan rädda. Det är en enorm katastrof, säger han och faller i gråt.

”Hela världen måste se vad som händer”

Ulrich Tabbert är pensionerad och hans inkomst består av att hyra ut en del av huset. Han är tacksam över att ha överlevt, och tycker att myndigheterna hanterat situationen väl.

Men han är samtidigt upprörd, och hyser inga som helst tvivel kring att det extrema regnet som orsakade översvämningarna hänger ihop med klimatförändringarna.

– Det kommer hända igen. Alla runt om i hela världen måste se vad som händer. Regn här, hetta och bränder i Kalifornien. Det kan inte fortsätta så här, säger Ulrich Tabbert.

– Klockan är ”fem i tolv”, fortsätter han och syftar på att den globala klimatpolitiken borde förändrats långt tidigare.

133 döda i Tyskland

Erftstadt är långt ifrån den enda hårt drabbade byn i området, men hit väntas Tysklands Frank-Walter Steinmeier komma på besök till en brandstation under lördagen.

Enbart i Tyskland ska 133 personer ha dött, rapporterar Reuters. Den totala dödssiffran i västra Europa ligger just nu på 160, rapporterar Sky News. Belgien är det näst värst drabbade landet och framförallt staden Liège, som Aftonbladet rapporterade från i går. Många larm har även kommit från Nederländerna men det har inte rapporterats om några dödsfall.

Många människor saknas fortfarande och många är hemlösa efter de katastrofala översvämningarna i västra Tyskland.

I Tyskland ska minst 133 personer ha dött.

DAILY Om översvämningen kommer

Aftonbladet Daily med Lars Hedström, Försvarshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen