Han kan ha mördat 130 kvinnor – dog i cellen

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2021-07-25

Han kan ha varit en av historiens värsta seriemördare. Men trots att han var dömd till döden fick ”The Dating Game Killer” dö av naturliga orsaker.

Rodney Alcala gick bort i fängelset på lördagen, 77 år gammal, rapporterar amerikanska medier. De senaste åren har han suttit inlåst på en anstalt där han även kunnat få sjukvård i Corcoran, Kalifornien.

”The Dating Game Killer” kallas han efter att ha deltagit i det mycket populära tv-programmet ”The Dating Game” 1978. Där presenterades han som en framgångsrik fotograf, och vann. Kvinnan som Alcala då skulle få en dejt med rapporteras sedan ha vägrat eftersom han verkade så obehaglig.

Hundratals foton

Året efter greps han för mordet på en tolvårig flicka. Alcala dömdes till döden, men sedan tog många år av överklaganden och andra förvecklingar vid.

Det dröjde till 2010 innan det kom en definitiv dom, för fem olika mord på kvinnor och flickor. I samband med det berättade polisen att man hade hittat hundratals bilder på kvinnor som Alcala uppenbarligen fotograferat – och eventuellt förgripit sig på. En del av fotona offentliggjordes i jakten på vittnesuppgifter, vilket ledde till att fler fall av våldtäkt och mord uppdagades.

Inga avrättningar

Sedan dess har Alcala dömts för några mord till, utförda i flera olika delstater i USA, men i de flesta av fallen har ingen rättegång hållits eftersom han redan varit dömd till döden. Enligt myndigheternas beräkningar kan han ha mördat så många som 130 kvinnor och flickor över hela USA, vilket skulle göra Alcala till en av de värsta seriemördarna någonsin.

– Vi pratar om en kille som är ute på jakt efter folk att döda eftersom han njuter av det, sade åklagare Matt Murphy under en av rättegångarna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kaliforniens väljare har flera gånger i folkomröstningar fastslagit att delstaten ska ha kvar dödsstraffet. Nu finns det många hundra dömda som väntar på avrättning. Men den nuvarande guvernören Gavin Newsom har infört ett moratorium, vilket innebär att inga fångar avrättas tills vidare.