Uppgifter: Damm tömd i sökandet efter Amela

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

På fredagen kommer hundratals personer att söka efter försvunna Amela i Grästorp.

Den 24-åriga kvinnan har varit borta sedan natten mot måndagen och sedan dess har ingen hört av henne.

– Jag är fullständigt övertygad om att hon inte skulle försvinna frivilligt så jag är så otroligt rädd och orolig nu, säger systern Arnela.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en man i 40-årsåldern som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för människorov av 24-åriga Amela.

Han och Amela känner varandra och det var även han som anmälde henne försvunnen på alla hjärtans dags morgon.

Mannen förnekar brott och klockan 12 på fredagen måste åklagaren bestämma sig för om han ska begära mannen häktad eller inte.

– Förundersökningen fortgår med oförminskad styrka. Efterforskningar av den försvunna kvinnan pågår och polisen genomför husrannsakan, tekniska analyser och förhör, säger kammaråklagare Lars Johansson som leder förundersökningen.

Amela har varit borta sedan natten mot måndagen.

”Vill få hem henne”

De senaste dagarna har ett stort antal personer letat efter Amela i den lilla orten Grästorp i Västra Götaland där hon bor med sin mamma och tre syskon och där hon även jobbar inom äldreomsorgen.

Inte minst har Amelas familj letat dag som natt efter henne.

– Jag vill bara att det här ska ta slut och att jag får hem min syster. Jag går omkring och letar i detta nu efter henne, men jag hittar ingenting. Det är så fruktansvärt, säger hennes syster Arnela.

Även polisen har gjort flera insatser i området, bland annat med vattensonar i ån Nossan, helikopter och UAS-kameror samt hundpatruller.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska även en damm ha tömts i sökandet efter Amela. Detta är dock inget som polisen vill bekräfta.

– Det kommer in tips från allmänheten som vi sorterar och bearbetar och vi är på olika ställen och gör olika insatser, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

400 frivilliga

Under fredagen kommer även sökorganisationen Missing People att hjälpa till med skallgångar efter Amela. Sökandet ser i nuläget ut att koncentrera sig runt Grästorp och framför allt vid Forshallsområdet där den man som nu sitter anhållen säger att han sist såg Amela.

– Vi kommer att börja vid niotiden på morgonen och vi tror att vi kan bli så många som 400 personer som kommer att ställa upp, säger Jan-Olof Säll, verksamhetsledare och operativ chef för Missing People i Skaraborgs län.

Amela hördes senast av natten mot måndagen. Klockan 00.30 ringde hon sin ena syster och berättade att hon var på väg hem.

På morgonen, när hennes familj vaknade, upptäckte de att hon aldrig kommit hem igen.

Familjen är övertygad om att hon inte försvunnit frivilligt.

– Jag ber alla människor i samhället att vara uppmärksamma om de ser min syster. Och jag hoppas att så många som möjligt ska vilja hjälpa till att söka efter henne imorgon, säger Arnela.

Fotnot: När Amela försvann var hon klädd i blå teddyhoodie, svarta tights och svarta skinnskor. Hon är cirka 170 centimeter lång och har blonda slingor i sitt hår. Har du sett henne – ring polisen på 114 14.