Österrike inför vaccinplikt

TT

Publicerad 2022-01-20

En man får sin spruta mot covid-19 i Wien. Bilden är från november i fjol.

Alla invånare i Österrike över 18 år måste låta vaccinera sig mot covid-19.

Efter flera timmars debatt röstade Nationalrådet med klar majoritet igenom den omdiskuterade lagen.

Den som vägrar vaccin, och inte har ett godkänt undantag, riskerar dryga böter i landet.

– Det är så här vi kan klara oss ifrån cykeln av att stänga ner och öppna upp, sade hälsominister Wolfgang Mückstein inför omröstningen och betonade att det inte bara handlar om att bekämpa omikronvarianten, utan även alla framtida varianter.

– Det är därför den här lagen är så viktig.

Införs i februari

Vaccinplikten är starkt polariserande, och parlamentsomröstningen ackompanjerades av protester i Wiens innerstad.

Men en bred politisk majoritet i parlamentet ställde sig bakom förslaget, som gick igenom med 137 röster för och 33 mot. Bara högerpopulistiska FPÖ var direkt negativt till lagen.

72 procent av österrikarna var i onsdags fullt vaccinerade. De övriga har fram till den 4 februari på sig att få en spruta för att inte bryta mot lagen.

Det kommer dock att dröja till mitten av mars innan polisen genom stickprovskontroller börjar granska österrikarnas vaccinstatus.

Chans att vinna pengar

Om piskan med en lag inte hjälper de ovaccinerade att ta en dos, kanske moroten att i stället vinna pengar gör det. Under torsdagen lanserades ett lotteri där ett digitalt bevis för en spruta vaccin ger en lottsedel – och var tiondel lott ger 500 euro i vinst.

En annan vinst kan landets kommuner göra, de kommer att tilldelas bonusar baserat på vaccinationsgraden.

Även i grannlandet Tyskland diskuteras en vaccinplikt. Förbundskansler Olaf Scholz och stora delar av den politiska mitten är för en sådan, medan bland andra ordföranden för Tysklands vaccinkommission är mot. Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier har betonat vikten av djupgående diskussion innan en så drastisk åtgärd beslutas.