16-åring sköts till döds – här flyr misstänkte mördaren

Uppdaterad 2021-09-10 | Publicerad 2021-09-09

På bara fem månader har tre unga män skjutits till döds i Linköping.

Polisen utesluter inte att morden kan ha med varandra att göra och släpper nu en övervakningsbild av en av de misstänkta gärningsmännen.

– De tre morden liknar varandra, framförallt tillvägagångssätten, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf till programmet ”Efterlyst”.

Den 19 maj klockan 18.45 skjuts en 20-årig man till döds i stadsdelen Berga i Linköping.

I samma stadsdel, den 5 augusti i år, börjar en oidentifierad gärningsman att skjuta mot tre tonårskillar. Två av dem träffas, en av dem – en 16-åring – dör av sina skador.

20 dagar senare, i stadsdelen Skäggetorp – som av polisen klassas som ”ett särskilt utsatt område”, den allvarligaste av de tre klassificeringarna – skjuts en man i 30-årsåldern med flera skott när han mitt på dagen äter lunch på en restaurang.

På restaurangen satt familjer och åt lunch, risken för att fler kunde ha skadats eller dödats var stor.

”Morden liknar varandra”

Alla tre mordoffer har kopplingar till den kriminella miljön i Linköping och polisen utesluter inte att skjutningarna har kopplingar till varandra.

– De tre morden liknar varandra, framförallt tillvägagångssätten, och gärningsmännen har varit maskerade på snarlika sätt, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf i kvällens ”Efterlyst”.

I de två första fallen ska gärningsmannen ha flytt på cykel. Även i det senaste mordfallet i Skäggetorp finns vissa vittnesuppgifter som talar om två gärningsmän som ska ha lämnat platsen på cykel.

– Har man sett cyklister som rör sig snabbt i riktning mot Stiglötsgatan så vill vi att man tipsar polisen, säger Staaf.

Vad gäller mordet på 16-åringen i Berga så fångades delar av förloppet av en övervakningskamera.

Svart ansiktsmask

Ett vittne såg strax före mordet hur en mörkklädd person med en svart ansiktsmask stod bakom vårdcentralen i Berga centrum. Han höll i ett vapen.

– Vittnet springer fram för att varna killarna men då kommer gärningsmannen och avlossar flera skott, säger Jan Staaf i ”Efterlyst”.

Den 5 augusti sköts en 16-årig kille ihjäl i Berga centrum. Bilden visar den misstänkte gärningsmannen när han flydde från platsen.

Polisen släpper nu en bild från övervakningskameran som visar den misstänkte gärningsmannen i Berga när han flyr från mordplatsen på en svart elcykel.

Efter båda morden i Berga talas det om gärningspersoner med liknande klädsel: en hårt åtdragen vindjacka, huva och svart ansiktsmask.

Polisen ber om tips från allmänheten om iakttagelser av gärningsmännen både före och efter de tre skjutningarna.

En sådan här cykel färdades gärningsmannen på.

I stadsdelen Skäggetorp är allmänheten mindre benägen att prata med polisen, något som ofta är vanligt i särskilt utsatta områden. Där har även det kriminella nätverket X-team som är kopplat till mc-klubben Bandidos ett starkt fäste.

Mannen som sköts där ska vara en Bandidosmedlem.

I stadsdelen Berga har istället Bergagänget sitt område.

De två grupperingarna har i flera år stridit om narkotikahandeln i staden.

En av teorierna är därför att det senaste mordet i Skäggetorp var en hämnd för morden i Berga.

”Pågående konflikt”

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, sa nyligen till Aftonbladet att det finns en risk för fler hämndaktioner.

– Jag tror det vore naivt av mig att säga att den risken inte finns. För det gör den. Och eftersom det är en pågående konflikt, och med tanke på den negativa spiral som har varit sista månaden så finns såklart den risken. Men det är det vi jobbar för att förebygga med vår synlighet nu. Vi har ju hela regionens samlade resurser i Linköping för stunden, och kommer att fortsätta med det.

”Efterlyst” sänds i kväll klockan 20 på Viaplay.