Katastrofläkaren: Ingen kommer undgå omikron

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Omikron är en så pass smittsam virusvariant att ingen kommer att kunna undvika att smittas.

Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, till TV4.

– Är man vaccinerad får man det lindrigt, är man inte vaccinerad kan man bli riktigt illa däran.

Professorn Johan von Schreeb, som också är en av grundarna till svenska Läkare utan gränser, intervjuades i TV4 Nyhetsmorgon apropå att det i dag är två år sedan det första dödsfallet med covid-19 registrerades, i kinesiska Wuhan.

Han sa då om coronavirusets spridning:

– Det här är en skogsbrand som går fram väldigt snabbt i alla länder i världen. Det verkar omöjligt att få stopp på det.

Han sa också att virusvarianten omikron, som håller på att bli den dominerande både i Sverige och i världen, är så pass smittsam att han inte tror att någon kan undvika att få den.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

– Jag tror inte att det är någon kommer klara sig från omikron. Är man vaccinerad får man det lindrigt, är man inte vaccinerad kan man bli riktigt illa däran. Men vi kan inte klara oss utan att få det här.

Under dagen förutspådde också Världshälsoorganisationen, WHO, att över hälften av alla européer kommer att ha smittats av omikron inom två månader om utbredningen av covid-19 fortsätter i nuvarande takt.

Beräkningarna kommer från det oberoende institutet IHME, som räknar med att ”över 50 procent av befolkningen i regionen kommer att infekteras av omikron under de kommande sex till åtta veckorna”, sa Hans Kluge, Europachef på WHO, på en presskonferens, enligt TT.

Vaccinet mot covid-19 är lösningen på pandemin, enligt von Schreeb.

Men också åtgärder som att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom, för att minska smittspridning och överbelastning på hälso- och sjukvården.

– De närmsta veckorna i Sverige kommer att vara väldigt kritiska, då får vi verkligen hjälpas åt, sa han också i TV4 Nyhetsmorgon.