Extremregn tvingar 33 miljoner att fly sina hem: ”En klimatkatastrof”

Uppdaterad 2022-08-30 | Publicerad 2022-08-29

Extrema regn har dränkt en tredjedel av Pakistan i vatten.

Dödssiffran har passerat 1 000 personer och väntas stiga.

– Jag har aldrig sett en större förstörelse och ödeläggelse, säger landets utrikesminister Bilawal Butto-Zardari.

I jättelandet Pakistan med 221 miljoner invånare pågår en febril kamp för att rädda liv. Intensiva monsunregn har orsakat stora översvämningar i landet. Vägar och broar har spolats bort, odlingsmarker har utplånas och hela samhällen står under vatten.

Enligt landets katastrofmyndighet NDMA har 33 miljoner människor tvingats lämna sina hem. Sedan mitten av juni har 1 066 människor dött, skriver CNN. En siffra som väntas stiga.

”En klimatkatastrof” säger klimatminister Sherry Rehman. Extremvädren som plågat Pakistan under året ser hon som bevis för klimatkrisen.

– Det började bokstavligen i början av mars när vi hastigt gick från vinter till vår. Pakistan blev en av världens varmaste platser med 53 grader i söder. Det utlöste en hel säsong av skogsbränder, säger Rehman till Deutsche Welle.

Extremvärmen har även fått glaciärer i Himalaya att smälta. Myndigheterna varnar för att 33 glaciärsjöar kan brista, skriver Sky News.

Miljontals människor tvingas fly översvämningarna.

En halv miljon hus skadade

Pakistan har med brutalitet kastats från värmebölja till regnkatastrof. På satellitbilder går att se hur åkrar och hus nu begravts under vatten. För första gången har flottan kallats in för att bistå räddningsinsatser inne i landet – fastland som nu påminner om havsområden.

– Det är svårt att använda språkbruket som vi är vana vid. Det räcker inte till för att beskriva den pågående förstörelsen och den katastrof som vi bevittnar, säger utrikesminister Bilawal Butto-Zardari.

Enligt landets katastrofmyndighet NDMA har 300 mil väg, 130 broar och 495 000 hem skadats, skriver CNN.

Videoklipp från den pakistanska militären visar hur styrkor räddar strandade människor med helikopter – bland annat en liten pojke som hamnat på en sten mitt i en dånande flod i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

”En katastrof som vi bevittnar”

Jämförs med värsta katastrofen

Den årliga monsunen med kraftiga regn brukar börja i juni och pågå till september. Monsunregnen är viktiga för lantbruket men leder varje år till översvämningar som ställer samhället inför svåra prövningar.

Årets regnfall har emellertid varit särskilt svårt. Det jämförs med 2010 då Pakistan drabbades av sina hittills svåraste översvämningar, skriver Deutsche Welle.

Då dödades 2 000 människor och 20 miljoner blev hemlösa.

Regeringen har utropat nödläge och vädjar om omvärldens hjälp. Under söndagen började de första hjälpflygen att anlända från Turkiet och Förenade arabemiraten med tält, mat och andra dagliga förnödenheter, skriver TT.

Satellitbilder visar förödelsen i Pakistan.