Nya våldsamma protester mot vaccinpass i Frankrike

Uppdaterad 2021-09-12 | Publicerad 2021-09-11

Om fyra dagar måste all vårdpersonal i Frankrike vara vaccinerade om de vill fortsätta komma till sina jobb.

För nionde lördagen i rad protesterade hundratusentals mot covidpassen.

”Sista varningen, vi kommer att använda våld”, ropade polisen i högtalare för att skingra folksamlingarna.

Från och med den 15 september gäller krav på att hälso- och sjukvårdspersonal måste vara vaccinerade om de ska jobba inom vården i Frankrike.

– Vi står upp emot detta. Den 15 september stängs kollegor och jag av utan lön. Hälsovårdsystemet behöver inte det här, säger sjuksköterskan Corinne till Le Parisien när hon demonstrerade under lördagen.

Kravet på vårdpersonalen och de införda covidpassen för vissa platser i landet har lett till enorma reaktioner i Frankrike. Hundratusentals människor har protesterat varje lördag sedan nio veckor tillbaka.

Fransk militärpolis på Paris gator.

Lördagen var inget undantag då omkring 121 000 människor gav sig ut på de franska gatorna för att visa sitt missnöje, något mindre än de 140 000 som myndigheterna hade räknat med, rapporterar Le Parisien. Den 7 augusti uppskattas 237 000 människor ha protesterat. Sedan dess har antalet demonstranter minskat.

Sköt med tårgas och vattenkanoner

Totalt har 207 sammankomster registrerats under lördagen enligt inrikesministeriet, rapporterar Le Monde.

I Paris uppskattas 19 000 människor demonstrerat mot restriktionerna och lett till våldsamma drabbningar med polis som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Polisen ropade ut i högtalare att folksamlingarna skulle skingras och människor uppmanades lämna platsen.

”Sista varningen, vi kommer att använda våld”, meddelade polisen, rapporterar Le Figaro.

Videofilmer och bilder på sociala medier visar även hur civila drabbat samman under protesterna. Minst 85 personer har gripits i Paris och 3 poliser skadats.

Pass för restaurang och tåg

Lagen om vaccinkrav för vårdpersonal klubbades igenom i somras. Sedan mitten av augusti måste fransmännen visa upp covidpass med intyg på att det är vaccinerade eller nyligen testat negativt för att bland annat få besöka platser som restauranger och kaféer, åka långdistanståg eller gå på teater.

Under lördagen vårdades 10 018 covidpatienter på franska sjukhus, enligt statistik från lokala hälsomyndigheten. 2 131 patienter vårdas på iva. Det senaste dygnet registrerades 9 601 nya smittofall i landet, jämfört med 13 336 förra lördagen.